Iako nedovoljno zastupljen u kuhinjama na našim prostorima, batat krompir u posljednje vrijeme dobija sve više pažnje onih koji kada jednom probaju ovu “zemljanu jabuku” – odmah se u nju i zaljube. Batat je moguće konzumirati kao predjelo, čorbu, glavno jelo ili desert i ako se još uvijek niste upisali na listu ljubitelja batata, sigurni smo da će se to promijeniti nakon recepata koji slijede.
Hljeb od batata
Ovu povrćku izuzetno nutritivno vrijednu i korisnu možete pronaći tokom čitave godine i to u bijeloj, narandžastoj i ljubičastoj varijanti. Za koju god da se odlučite, nećete pogriješiti!
Potrebni sastojci za hljeb:
500 g batat krompira
250 g brašna
2 jaja
150 g sitno sječenih oraha
120 ml ulja
10 ml mlake vode
1 kašičica praška za pecivo
150 g šećera
cimet
so
Način pripreme:
Batate oljuštite, nasijecite na sitnije komade i kuhajte dok ne omjekšaju. Ocijedite vodu i dobro ispasirajte krompire viljuškom. Dok se krompir hladi, u posebnu posudu umutite jaja i dodajte šećer ulje i vodu.
Suve sastojke – brašno, orahe, prašak za pecivo, cimet i so – pomješajte u odvojenoj posudi i dodajte ih smjesi od jaja, šećera ulja i vode. Kada sve dobro sjedinite, dodajte ispasirani batat dok se ne dobije fina i glatka struktura.
Rasporedite u kalupe željene veličine i pecite oko sat i petnaest minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni.
Prijatno!
Njoke od batata
Zima je pravo vrijeme da zavolite batat jer u njemu možemo pronaći obilje D vitamina kojeg nam u ovo doba godine manjka zbog nedovoljne izloženosti suncu!
Potrebni sastojci za njoke:
500 g batat krompira
250 g brašna
100 g parmezana
1 jaje
30 g maslaca
listovi svježeg bosiljka ili špinata
so
Način pripreme:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Batate dobro operite, izbodite viljuškom i poređajte u pleh za pečenje. Pecite oko pola sata ili dok krompir potpuno ne omjekša.
Ogulite batate i dobro ih ispasirajte. Dodajte jaje, parmezan, brašno i so i dugo mijesite dok se ne dobije glatko tijesto.
Tijesto podijelite na 2 ili 4 dijela i jedan po jedan dio razvucite po radnom dijelu prstima ili oklagijom sve dok ne dobijete valjkasti i dugački oblik. Nožem sijecite njoke na oko 1,5 cm do 2 cm širine. Po želji, pritisnite njoke viljuškom kako biste napravili šaru.
Kuhajte njoke u provreloj posoljenoj vodi a zatim ih ocijedite.
U tiganju zagrijte maslac i listove bosiljka ili špinata, dodajte njoke i pržite na umjerenoj vatri dok se ne zarumene.
Prijatno!
Kolač od batata i čokolade (bez šećera i brašna)
Njegova narandžasta boja govori nam o velikoj koncentraciji beta karotena koje naše tijelo pretvara u esencijalni A vitamin – neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma.
Potrebni sastojci za kolač:
400 g batat krompira
200 g očišćenih urmi
100 g crne čokolade
50 g kakaa
30 g maslaca
3 jaja
50 g badema
2 kašičice praška za pecivo
100 ml mlijeka
Način pripreme:
Batate oguliti, nasjeći na sitnije dijelove i kuhati dok potpuno ne omjekšaju. Skuhane batate ispasirati i ostaviti da se ohlade.
U šerpici otopiti maslac i, uz stalno miješanje, rastopiti čokoladu.
U duboku i visoku posudu, ili u posudu od blendera, staviti ispasirani batat, rastopljenu čokoladu, očišćene urme, kakao, jaja, bademe, prašak za pecivo i mlijeko i sjediniti štapnim mikserom ili u blenderu.
Smjesu prespite u pleh ili kalup obložen papirom za pečenje i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Kada je kolač pečen, možete ga posuti rendanom čokoladom i dekorisati po želji
Prijatno!