Kada kora na kolaču popuca to se obično smatra kulinarskih neuspjehom, ali ako pravite raspucance, tada je ispucala kora obavezan dio pripreme.
Raspucanci su keksići koji su za kratko vrijeme stekli veliku popularnost, a ako su čokoladni, tada su još i slađi. Naziv su dobili upravo po specifičnom izgledu ispucale korice koja se stvara prilikom pečenja. Sama priprema nije zahjevna, a rezultat su hrskavi keksići izvana, a sočni iznutra.
Sastojci:
2 jaja
80 g maslaca
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
200 g čokolade za kuhanje
1 kašičica kakaoa
100 g šećera
1 vanilin šećer
malo soli
Ostalo:
kristal šećer
šećer u prahu
Priprema:
Na pari otopiti maslac i čokoladu za kuhanje da se dobije glatka i fina smjesa. Smjesu ostaviti da se malo ohladi.
U posebnoj posudi pjenasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, a zatim im dodati prethodno otopljeni maslac i čokoladu za kuhanje.
U međuvremenu pomiješati brašno, prašak za pecivo i so. Pomiješane suhe sastojke postepeno dodavati u prethodno pomiješanu smjesu, pa varjačom miješati dok se sve ne sjedini.
Kada ste dobili fino sjedinjenu smjesu prekriti je providnom folijom i ostavite u frižider da se hladi tri do četiri sata.
Ohlađeno tijesto oblikovati u loptice veličine oraha, svaku lopticu zatim uvaljati u kristal šećer, a nakon toga i u šećer u prahu.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom i na njega, sa dovoljno razmaka, poredati loptice uvaljane u šećer i staviti u prethodno zagrijanu rernu na 170 ̊ C.
Raspucance pecite 10 minuta na ovoj temperaturi, ohladite i poslužite.