Da li ste znali da je prvi espresso aparat napravljen sa ciljem da ujutru, na početku dana, cijela kuća što prije zamiriše neodoljivim aromama tek samljevene kafe? Zato širom svijeta i dalje postoji vjerovanje po kojem se ljubav prema kafi mjeri u dobrim šoljicama espressa, a u našem današnjem tekstu saznajte kako da iskažete tu ljubav baš po svom ukusu.
Espresso – pola šoljice, oko 30ml kafe bez mlijeka.
Ristretto – najkraći je espresso koji možete naručiti, služi se u jednoj četvrtini male šolje, bez mlijeka i najčešće se pije u dva gutljaja.
Lungo – produženi espresso u kojem ćete dobiti istu količinu kafe kao i kod espressa, ali sa duplo više vode, takođe se služi bez mlijeka.
Doppio – dupli espresso, dvije mjere kafe u jednoj šoljici.
Latte – espresso kafa kojoj se naknadno dodaje dva puta više mlijeka zagrijanog na pari.
Macchiato – espresso kojem se dodaje malo kremastog mlijeka prethodno zagrijanog na pari.
Cappuccino – u osnovi je espresso kafa kojoj se dodaje toplo mlijeko i preko njega pažljivo pripremljena, gusta mliječna pjena.
Affogato – espresso sa dodanom kašikom sladoleda od vanilije.
Americano – u osnovi je espresso kafa koja će vam biti poslužena sa malom posudom vrele vode kako biste dozirali jačinu kafe po svom ukusu.
Mocha – cappuccino kojem se na dno šolje dodaje topljena čokolada.