Krompir je jedna od najčešćih namirnica u našoj kuhinji. Može se peći, pržiti, kuhati ili kombinovati uz gotovo svaku namirnicu.
Ako ste maštoviti, krompir može biti odličan i kao samostalno jelo. Zato vam danas donosimo brzo rješenje za odličan recept, HARMONIKA KROMPIR.
Sastojci:
4 veća krompira
100 g maslaca
suho meso – po želji
sir gauda – po želji
150 g kisele pavlake 20 % mm
4 čena bijelog luka
peršun list
Priprema:
Četiri veća krompira očistite od zemlje i dobro operite. Najbolje ih je oprati grubom stranom spužvice za suđe, četkicom ili žicom za suđe. Krompir zatim osušite i zasijecite skoro do samog dna, što je gušće moguće. Kako ga ne biste zarezali do dna, najbolje je staviti krompir između dva drvena štapića za roštilj.
Obložite pleh papirom za pečenje i poredajte zarezan krompir. Preko krompira poredajte nekoliko parčića sječenog putera, kako bi se prilikom pečenja otopio preko krompira. Pecite 75 minuta na temperaturi od 200 °C. U toku pečenja, nakon nekih 15 minuta, otvorite rernu, izvucite malo pleh i prelijte istopljenim puterom. Nastavite pečenje.
Nakon 75 minuta, izvadite iz rerne i u zarezane dijelove ubacite tanko sječeno suho meso i sir, kako bi okus bio još bogatiji. Pošto je krompir vruć, pomjerajte rezove nožem, kako se ne biste opekli. Vratite u rernu na još 10 minuta.
Preko pečenog krompira pospite sitno sjeckani svježi peršun, a sve poslužite uz kiselu pavlaku pomiješanu sa sitno sjeckanim bijelim lukom.