Sastojci:
150 g kuhanog krompira
350 g kuhanog kestena
2 žumanjka
30 g brašna (oštrog)
so
rendani muškatni oraščić
Priprema:
Stavite cijeli kesten da se kuha. Nakon 20 minuta kuhanja ogulite i koru i kožu sa kestena. Savjetujemo da kesten gulite dok je još topao jer će se lakše guliti. Krompir takođe skuhajte u ljusci, prohladite i ogulite.
Sjedinite kesten i krompir u posudu, dodajte brašno, prethodno umućene žumanjke, rendani muškatni oraščić i so i sve zajedno umutite mikserom. Tijesto možete umijesiti i ručno, ali vodite računa da zamijesite glatko brašno bez grudvica.
Pospite brašno na radnu površinu, iz posude uzmite dio tijesta i razvaljate u tanak štap (valjak). Izrežite njoke na 1 cm dužine.
Tako izradite svo tijesto.
U proključalu slanu vodu spuštajte njoke i vadite ih kada isplivaju na površinu vode. To znači da su kuhane. Njoke će brzo isplivati i potrebno im je svega nekoliko minuta da se skuhaju.
Savjet majstora:
Uz njoke od kestena možete poslužiti umak po želji.