Crvena jabuka market
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • O nama
    • Aktuelnosti
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • O nama
  • Aktuelnosti
  • Društvena odgovornost
  • Sponzorstva i donacije
Crvena jabuka market
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • O nama
    • Aktuelnosti
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • O nama
  • Aktuelnosti
  • Društvena odgovornost
  • Sponzorstva i donacije

Kako da pravilno pripremimo ribu

byadmin insavjeti posted19 January, 2023
0
0
Kako da pravilno pripremimo ribu

Riba je namirnica koja obiluje omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminima i odlikuje je mnogo drugih dobrih karakteristika i s pravom zaslužuje da se prema njoj odnosimo s poštovanjem. Neki je, neopravdano, izostavljaju sa jelovnika.

Ukoliko je razlog to što ne poznajete dovoljno ribu kao namirnicu, nastavite pažljivo čitati savjete kako pravilno pripremiti ribu i saznajte sve ono što vam je potrebno za spremanje svih ribljih specijaliteta.

RIBLJA ČORBA

Riblja čorba prvi je slijed na meniju. Obično se sprema od nekoliko vrsta ribe, a najbolje je da koristite minimalno tri ili četiri. Kao obavezan komad neka se nađe šaran, a ostale vrste mogu biti po vašem izboru, u zavisnosti šta se nudi. Ipak, najčešće su to deverika, štuka, smuđ i kečiga.

Iako se za riblju čorbu mogu koristiti svi dijelovi ribe, nemojte dodavati samo glavu i rep, jer je kvalitetno meso ribe upravo ono što će učiniti da čorba bude gušća i još boljeg okusa. Možete ih kuhati u komadu pa kada su kuhani očistiti od većih kosti i usitniti ili poslužiti cijele komade kako su se kuhali.

KOTLETI OD RIBE

Riblji kotleti karakteristični su po tome što takav komad ribe ima malo kosti i mnogo više mesa oko nje, a najčešće su to kotleti od lososa, tolstolobika, šarana, ali i mnogih drugih vrsta. Marinada je ključna stvar u pripremi kotleta.

Kotleti se prže na tavi gdje se zapeče okolo, a u sredini ostaje sočan i ukusan. Samo prženje kotleta je veoma brzo, ali je proces pripreme dugotrajan jer kotleti treba da odstoje nekoliko sati u marinadi kako bi bili savršenog okusa.

PEČENJE RIBE U RERNI

Pečenje ribe u rerni podrazumijeva pečenje cijele ribe sa ili bez povrća sa strane. Možete je peći u tepsiji sa poklopcem ili umotanu u foliju, a prije samog pečenja ribu uvijek malo zarežite kako bi se istakle sve arome tokom pečenja.

Možete peći skoro sve vrste ribe, iako su za ovakvu pripremu najbolji krupniji komadi koji se neće isušiti tokom pečenja jer je važno da unutrašnjost ribe fina i sočna. Možda i najpoznatiji specijalitet među mečenom ribom kod nas je šaran, posebno onaj „pijani“ koji se sprema u vinu.

RIBLJI FILETI

Postoje i oni koji se pribojavaju ribljih kosti i najčešće se odlučuju za riblje filete. Ipak, drugi jednostavno vole ribu i uživaju u njenom mesu pa biraju upravo filete jer su oni najljepši i najmesanitji dio ribe.

Da biste dobili fine riblje filete potreban vam je tanki nož za filetiranje, ali i vještina jer je riba veoma mekana namirnica koja zahtijeva posebnu pažnju prilikom obrade i pripreme. Riblji fileti najviše se spremaju pohovani, sa kukuruznim brašnom.

Nadamo se da će vas ovaj tekst inspirisati i ohrabriti da spremate ribu češće u svojoj kuhinji jer, osim što ćete obogatitit svoja kulinarska znanja, sebi i svojoj porodici poslužićete zdrav, lagan i ukusan obrok.

  • 5 zlatnih pravila za pripremu ćevapa
    5 zlatnih pravila za pripremu ćevapa
  • KESTREL Upoznajte vrhunske škotske lagere!
    KESTREL Upoznajte vrhunske škotske lagere!
  • Banana: sreća u obliku voća
    Banana: sreća u obliku voća
  • Shakshuka: Pikantni turski doručak
    Shakshuka: Pikantni turski doručak
  • Humus plata: lepeza ljetnih boja i okusa
    Humus plata: lepeza ljetnih boja i okusa
  • Moktel: Sve što treba da znate o popularnom ljetnom osvježenju
    Moktel: Sve što treba da znate o popularnom ljetnom osvježenju
  • 4 ideje za brzu i ukusnu večeru
    4 ideje za brzu i ukusnu večeru
  • Penne pasta sa mljevenim mesom u kremastom sosu od sira
    Penne pasta sa mljevenim mesom u kremastom sosu od sira

Naši odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

Sponzorstva i donacije
Zaposlenje
Klub osmijeha
Društvena odgovornost

Besplatna info linija
0800 50 243
Politika privatnosti
Prijavite se na newsletter

2023. Crvena jabuka market

Crvena-jabuka.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u podešavanjima.

Crvena jabuka market
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i korisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika privatnosti