U vaš omiljeni market je stigao svježi špinat i vi odmah imate ideju za ručak. Međutim, nakon što ste počeli da pravite ručak shvatili ste da ste ipak kupili više nego vam je potrebno. Naravno, namirnice nikako ne treba bacati, ali ne morate brinuti da ćete tri dana imati isti ručak.
Pročitajte ovaj jednostavni SAVJET – Kako sačuvati svježinu špinata?
Špinat je veoma popularna namirnica i sve više se koristi u prehrani. Odličan je za pripremu kremaste supe, svježe salate, priloga uz ribu i meso ili smoothie-a. Bogat je vitaminima A, C, E i K, a za planetarnu popularnost može da zahvali Popaju.
Kada imate veću količinu špinata i želite da zadržite njegovu svježinu do nekoliko dana tada jednostavno pratite sljedeće korake:
Zdrave listove špinata operite temeljno u hladnoj vodi (natopite ih sve zajedno i isperite pojedinačno pod mlazom vode).
Listove dobro osušite, trebaju biti potpuno suvi kako se voda na njima ne bi zaledila.
Na čistu suvu kuhinjsku krpu ili ubrus poredajte špinat i urolajte a zatim spakujte u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite.
Vrećicu držite u zamrzivaču do sljedeće upotrebe.
Na ovaj način čuvate svježinu špinata i do nekoliko dana nakon kupovine ili branja, a listovi ostaju zeleni i hrskavi.