Kikiriki puter je više od namaza za užinu jer nam pruža širok spektar nutrijenata i hranjivih materija. Takođe, on je odličan izbor za svaki dan jer se dobro kombinuje sa različitim namirnicama i pruža osjećaj sitosti i zadovoljstva. Danas otkrivamo kako da pripremite domaći kikiriki puter, kao i nekoliko ideja za obroke u kojima će uživati cijela porodica.
Pripremite domaći kikiriki puter
Jedna od najboljih stvari kod domaćeg kikiriki putera je što je priprema jednostavna i ne iziskuje mnogo vremena.
Sastojci:
300 g pečenog neslanog kikirikija
1/2 kašičice soli
2 kašičice ulja
Priprema:
Usitnite kikiriki u belenderu, a zatim dodajte so i ulje. Nastavite sa blendanjem, s tim da povremeno pravite pauze kako biste promiješali smjesu, sve dok ne dobijete željenu teksturu.
Ideje za obroke
Sa puterom od kikirikija možete pripremiti ukusan doručak bogat proteinima, hranjivu užinu pa čak i ručak.
Proteinske palačinke
Ukoliko obožavate američke palačinke, onda će vam se sigurno dopasti njihova kombinacija sa kikiriki puterom. Ova proteinska poslastica je takođe odličan izbor za sve koji se bave sportom i u potrazi su za prirodnim izvorom energije.
Sastojci:
150 g ovsenog brašna
1 zrela banana
2 kašičice kikiriki putera
½ kašičice krupne morske soli
250 ml biljnog mlijeka
Priprema:
U blender dodajte brašno, bananu, so i malo mlijeka i kratko blendajte. Zatim dodajte kikiriki puter i nastavite blendati, postepeno dodajući ostatak mlijeka. Ostavite smjesu da odstoji oko 5 minuta, a za to vrijeme zagrijte tavu na srednjoj temperaturi. Promiješajte tijesto te kašikom ulijte po malo tijesta u tavu da se formiraju palačinke i pecite ih sa svake strane oko tridesetak sekundi. Poslužite ih uz bobičasto voće, koštunjave plodove i sve premažite sa još malo putera od kikirikija.
Piletina sa puterom od kikirikija
Prepoznatljiv dio azijske kuhinje svakako jeste kombinacija piletine i kikirikija koja će vas nagraditi izuzetnim okusom. Uz naš recept, lako uživajte u pikantnoj piletini sa kikiriki puterom.
Sastojci:
1 pile
3 kašike putera od kikirikija
3 kašike senfa
100 ml ulja
2 kašičice tucane ljute paprike
2 kašike mljevene slatke paprike
2 kašičice karija
biber
biljni začin
Priprema:
Isijecite pile te svako parče pospite mješavinom biljnog začina i bibera. Nakon toga, u činiji pomiješajte kikirki puter, senf, ulje, slatku i ljutu papriku i kari, te ostavite piletinu da odstoji u ovoj smjesi sat vremena. U vatrostalnu posudu sipajte ulje i jednu šolju tople vode. Zatim, prebacite smjesu sa mesom u nju, poklopite i stavite u zagrijanu rernu, na 170 °C. Pecite tri sata i poslužite uz kuhanu rižu.
Rižine galete sa jabukama i kikiriki puterom
Zdrava, lagana i brzo pripremljena, bi ukratko bio opis idealne užine za svaki dan, a galete sa jabukama, kikiriki puterom i medom to svakako jesu. Isprobajte ovu sočnu i hranjivu kombinaciju!
Sastojci:
4 rižina kolutića
50 g kikiriki putera
1 jabuka
3 kašike meda
Priprema:
Isijecite jabuku na tanke kriške, zatim namažite kolutiće kikiriki puterom. Nakon toga preko putera složite isječene kriške jabuke i na kraju prelijte sa malo meda.
Keto hljeb
Lijep način da zamijenite klasični hljeb i peciva, jeste ovaj zdravi keto hljeb koji možete služiti i sa slanim i slatkim namazima i drugim dodacima po želji.
Sastojci:
7 jaja
15 kašika raževog brašna
1 kašikica praška za pecivo
1/2 šolje otopljenog kikiriki putera
Priprema:
Umitite jaja pa dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo i kikiriki puter. Sve dobro promiješajte pa smjesu izlijte u kalupe za mafine i pecite pola sata na 230 °C.