Tako sočan, mekan i mirisan biskvit koji će vas oduševiti odmah na prvi zalogaj. 😊
Popularni “Carrot cake” brzo je pobrao simpatije ljubitelja slatkog zalogaja širom svijeta, a vrlo često ćete ga pronaći i na menijima u poslastičarnica kao poseban delikates.
Djelimo sa vama jednostavan recept da izvučete “iz rukava” kada vam ponestane inspiracije za kuhanje. 😊
Sastojci
4 jajeta
150g kokosovog šećera
150ml kokosovog ulja
220g spelting brašna
220g sitno narendane mrkve
2 kafene kašike cimeta ili slatkog začina po želji
1 mala kašika djumbira u prahu
Nekoliko badema ili lješnjaka
2 kafene kašike praška za pecivo
Priprema:
Rernu zagrijte na 200C i pripremite kalup za pečenje koji ćete obložiti papirom za pečenje. Umutite jaja i šećer zatim dodajte kokosovo ulje, začin i glavni sastojak- rendanu mrkvu, i brašno. Miksajte još minut – dva kako bi se svi sastojci spojili u kompaktnu smjesu. Možete po želji dodati izmrvljene bademe ili lješnjake. Izlijte u kalup i pecite do 30 minuta.
Savjet: Kako znati da je tijesto pečeno?
Poslužiti se starim dobrim trikom, da čačkalicom ubodete na nekoliko mjesta u tijesto, ukoliko je čačkalica suva, tijesto je ravnomjerno pečeno. 😊
Kolač možete odmah da poslužite ili da ohladite. Ostaće sočan i nekoliko dana, mada teško da ćete odoljeti i ne pojesti ga odmah.
Savjet majstora:
Po želji, ukrasite kolač šlag kremom ili poslužiti uz kuglu sladoleda. 😊 Prijatno 😊