Kada govorimo o najljepšim plodovima jeseni, nikako ne smijemo zaboraviti slatke i sočne kruške. Osim uživanja u svježim kruškama, ovo voće možemo iskoristiti i u pripremi ukusnih slatkih i slanih zalogaja. U današnjem tekstu ćemo sa vama podijeliti tri načina na koje ih možete pripremiti.
Pečene kruške sa rikota sirom
Fina aroma pečene kruške se odlično slaže sa gotovo svim vrstama sira. Zasladite trenutak ovom ukusnom poslasticom uz recept u nastavku.
Sastojci:
2 kruške
2 kašike meda
100 g rikota sira
50 g pečenih badema
suho bobičasto voće
čokolada
maslinovo ulje
Priprema:
Isijecite kruške po dužini, pa izdubite dio sa košticama. Prelijte ih sa malo maslinovog ulja i meda, a zatim zajedno stavite u rernu zagrijanu na 200°C, oko pola sata. U udubljenja dodajte rikota sir i vratite da se peče na još par minuta. Nakon toga, kruške pospite pečenim bademima i suhim voćem pa prelijte sa malo topljene čokolade i poslužite.
Tart od krušaka
Ukusan hrskavi tart sa kremom od badema i sočnim kruškama je idealna kombinacija vrijedna svih sladokusaca.
Sastojci:
5 krušaka
za podlogu:
200 g brašna
1 kašika šećera
¼ kašičice soli
140 g putera
za kremu:
100 g mljevenih badema
100 g šećera
100 g putera
2 jaja
1 kašika brašna
za sos:
6 krušaka
1 limun
2.5 dl vode
ekstrakt vanilije
Priprema:
U dubljoj posudi pomiješajte brašno, šećer i so. Dodajte rashlađen puter narezan na kockice. Dodajte malo vode i sjedinite sastojke u tijesto. Dobijeno tijesto umotajte u foliju i stavite u frižider na sat vremena. U međuvremenu pripremite sos, oljuštite kruške i isjeckajte ih na kockice. Stavite ih u šerpu sa vodom, narendajte koru limuna i iscijedite sok. Dodajte i ekstrakt vanilije i kuhajte oko pola sata. Prekrijte šerpu folijom i ostavite je sa strane. Nakon toga, pomiješajte mljevene bademe i šećer, a zatim dodajte omekšali puter, te umutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dodajte jaja, a potom i brašno, i mutite sve dok smjesa ne postane glatka. Kalup za tart dobro podmažite puterom pa razvucite tijesto tako da prekrije njegovo dno i ivice. Stavite kalup u frižider na desetak minuta, i zagrijte rernu na 190°C. Dodajte kremu od badema u kalup i pecite oko 20 minuta. Oljuštite i tanko narežite kruške. Nakon 20-ak minuta izvadite kalup iz rerne i tart premažite sosom, a zatim preko složite i kruške. Vratite u rernu još 50 minuta, pospite šećerom u prahu, pa poslužite toplo.
Rižoto od krušaka i gorgonzole
Evo jednog finog načina da kruške uvrstite u glavno jelo. Toplo preporučujemo da se oprobate u pripremi ovog jela i uživate u nesvakidašnje raskošnoj aromi.
Sastojci:
2 kruške
300 g riže
2,5 dl pilećeg bujona
1 čen bijelog luka
150 g gorgonzole
50 g putera
so
biber
Priprema:
Isjeckajte jednu krušku na kockice, pa je kratko propržite dok ne omekša, a zatim dodajte gnječeni čen bijelog luka i rižu. Nakon pet minuta prelijte čašom vode, i ostavite da se krčka sve dok ne ispari. Postupak ponovite sa pilećim bujonom, a u međuvremenu isijecite drugu krušku, pa je posolite i pobiberite, i kratko propržite. Kad je riža kuhana “al dente”, sklonite je sa vatre, i umiješajte sir i maslac. Dodajte i kockice kruške, pa poslužite.