Prepoznavanje vinskih aroma je vještina koja vam može pomoći da uočite i opišete njegove najfinije karakteristike. U tome vam može pomoći i naredna verzija „točka aroma“ – a evo i šta je potrebno da učinite kako biste je pravilno upotrijebili.
Duboko udahnite miris vina, te pokušajte da odgovorite na šta vas podsjeća njegova aroma. Cvjeće, voće, citrusne note ili začine? Pokušajte da to pronađete na točku, a potom i da odete korak dalje i pronađete specifičnu asocijaciju. Ako ste prepoznali više asocijacija, pokušajte da preciznije odredite i njih.
Nakon toga, uzmite gutljaj vina i zadržite ga nekoliko trenutaka u ustima. Da li sada prepoznajete još nešto? Vjerovatno – stoga ponovo konsultujte točak i zapišite novootkrivene utiske.
Kada ste gotovi, možete sumirati zapažanja – jer upravo ona jesu način na koji ćete nekome moći opisati vino u kome ste upravo uživali.