Svakoga dana kada pristupimo kuhanju ručka, večere ili zakuske za goste, meso je jedan od glavnih sastojaka kojem poklanjamo najviše pažnje. Sigurno i vi spadate u grupu onih koji nekada i sami sebe iznenade ukusom hrane koju su spremili ali isto tako, dese se slučajevi kada to oduševljenje izostane, iako ne možemo da odredimo zbog čega je to tako.
Meso je delikatna namirnica sa kojom pri kuhanju treba postupati po određenim pravilima kako bismo uvijek bili sigurni da smo na pravom putu do pravljenja vrhunskog obroka. Zato vam danas donosimo nekoliko savjeta kako da iz jedne od najukusnijih namirnica izvučete ono najbolje i sačuvate svima omiljeni ukus koji se dugo pamti.
Sobna temperatura je presudna
Bilo da ste kupili meso u mesnici ili marketu ili ga polako otopili iz leda u zamrzivaču, ono bi trebalo da odstoji minimum sat do dva vremena na sobnoj temperaturi prije nego što se pristupi njegovoj termičkoj obradi. Ovo će spriječiti temperaturni šok koje meso doživi nakon spuštanja u tavu, rernu ili roštilj pri čemu se rizikuje gubitak glatke strukture i hranjivih materija. Za svježa pileća mesa, to vrijeme može da se svede na pola sata do 45 minuta.
Kreativnost u marinadama
Važno je da jednostavno pustite mašti na volju i da obezbijedite mesu dovoljno vremena kako bi se sjedinilo sa svim ukusima i začinima koje volite. Napravite marinade na bazi maslinovog ulja ili bijelog i crnog vina i pomiješajte ih sa suvim ili svježim začinima poput peršuna, ruzmarina, majorana, mirođije, vlašca i bosiljka. Takođe, med, senf i papirika su odlična kombinacija za sve vrste mesa. Marinirano meso obavezno posolite, držite u frižideru i slobodno ga ostavite i do 24 sata kako bi upilo sve arome.
I mesu treba odmor
Jedna od čestih grešaka koju mnogi prave je konzumiranje mesa odmah nakon njegovog kuhanja. Bilo da je meso prženo na tavi, pečeno u rerni ili na roštilju, pokušajte da mu obezbijedite minimum deset minuta “odmora” prije nego što ga servirate na tanjir. Praktikovanjem ovog postupka bićete sigurni da su svi se svi ukusi u mesu lijepo “slegli” i da ono neće biti žilavo kada pokušate da ga isiječete.
So je obavezna
Ukoliko niste marinirali meso nekoliko sati ili dan prije njegovog spremanja, trebalo bi da ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na ovaj će se način osloboditi većina vode koja je uzrok prekomjernog prskanja na tavi ili na roštilju. Takođe, meso će imati glatkiju strukturu i biće mekše i sočnije.
Planirajte unaprijed
Prije svega, kuhanje mesa je nešto što nikada ne bi trebalo da radimo na brzinu i u poslednji čas jer ova namirnica često traži dosta vremena za pripremu kako bi samo kuhanje bilo brže i lakše pri čemu se sjajan ukus ne dovodi u pitanje. Ukoliko odlučite da koristite meso iz zamrzivača, uvjerite se da je proces njegovog otapanja tekao postepeno i polako. Prebacite meso u frižider, i nemojte se plašiti ako stoji u njemu dok se led potpuno ne otopi.