Nema ništa ljepše od tradicionalnih okusa zimnice koji upotpunjuju svaku porodičnu trpezu. Uskoro će doći vrijeme da i mi zasučemo rukave i pripremimo najljepše domaće đakonije u teglicama za dolazak zimskih dana. Bilo da ste već odlučili šta spremate ili ste još uvijek u dilemi šta će to biti ove sezone, podijelićemo sa vama nekoliko opštih savjeta koji vam mogu biti od pomoći.
Voće i povrće je najvažnije pažljivo oprati.
Čvrste plodove najprije potopite desetak minuta u vodu, a zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Mekano i sitno voće treba staviti u veliku cjediljku i nekoliko puta ga uroniti u čistu vodu, pažljivo pomijerajući sito tako da voda dopre do svake bobice. Proces pranja voća ne bi trebalo da traje suviše dugo, da se voćkice ne bi oštetile i pustile svoje sokove. Na kraju, sve namirnice dobro posušite kako bi bile spremne za kuhanje.
Ne zaboravite, i pribor treba da blista!
Posuđe, šerpe i pribor koji ćete koristi u spremanju zimnice, moraju biti potpuno čisti. Posude koje se koriste za kuhanje trebalo bi da budu emajlirane ili od nerđajućeg čelika, zbog kiselina koje se koriste prilikom pripreme. Sve vrste poklopaca za zatvaranje tegli treba da se otkuhaju, osuše i sterilišu. Tegle i flaše takođe moraju biti temeljno oprane i sterilisane prije nego što budu napunjene ukusnim ajvarom, džemom ili kompotom.
Uvijek pazite na količinu.
Prilikom pripreme zimnice koristite tegle i flaše onih zapremina koje su dovoljne za potrebe vaše porodice, jer zimnica traje kraće čim se tegla otvori. Otvoreni džemovi, marmelada i slatko mogu stajati 2-3 nedelje ukoliko su dobro poklopljeni, ali ih je ipak bolje potrošiti u što kraćem roku.
Organizacija je ključna.
Za lakše snalaženje u ostavi i na policama prepunim različitih tegli sa zimnicom, dobro bi bilo da svaka ima naljepnicu ili papirić sa obilježenim datumom ili godinom kada je spremljena. Tako ćete izbjeći da pomiješate svježe spremljenu zimnicu sa teglicama koje su ostale od prošlih godina. Iako slatko i pekmez, mogu da stoje i po nekoliko sezona, ipak je najbolje da ih potrošite u roku od godinu dana.