Bez obzira na to da li ste ljubitelj sushija ili se još uvijek niste odvažili da ga probate – na pravom ste mjestu. U današnjem tekstu vodimo vas na put upoznavanja ovog neobičnog delikatesa, što će jedne sigurno ohrabriti da ga probaju, a druge natjerati da ga zavole još više!
Od čega se sastoji?
Sushi je poznat kao jedno od najjednostavnijih jela koje možete pronaći na trpezama širom svijeta. Sastoji se iz dva ključna djela – šarija i neta. Šari je skuhana i ohlađena riža sa sirćetom dok je net bilo koji dodatak za koji se odlučite, najčešće sirova riba ili morski plodovi, ali može da sadrži i voće, povrće ili sir. Da bi jelo nosilo naziv „sushi“ ono mora da sadrži šari, odnosno rižu, bez izuzetka.
Neizostavni dodaci sushiju su wasabi – japanski hren, soja sos i ukiseljeni đumbir. Japanski bonton nalaže da se sushi ne umače u soja sos. Ako želite uživati u ovom delikatesu poput pravih poznavalaca sushija, štapićima ćete uzeti listić ukiseljenog đumbira, umočiti ga u soja sos, a potom njime lagano premazati sushi. Wasabi i ukiseljeni đumbir imaju i funkciju da, posluženi i konzumirani uz jela od svježe ribe, dezinfikuju namirnice i osiguraju sigurnu upotrebu. Wasabi posjeduje antimikrobna svojstva, dok ukiseljeni đumbir ima i smirujući učinak, što je tipično za japansku kuhinju te predstavlja prirodni antioksidans. Uz dodatak ovih namirnica, otkriva se pravi okus japanske kuhinje.
Vrste sushija
Ovaj široko rasprostranjeni japanski specijalitet možete sresti u nebrojeno mnogo varijacija. To je zato jer je sushi kao jelo imao neobičnu genezu od svog postanka do danas kada se načini na koje se priprema razlikuju u raznim dijelovima svijeta. Ipak, postoji nekoliko osnovnih vrsta kao i univerzalnih pravila za njihovu pripremu:
NIGIRI
Pravougaoni komadi riže prekriveni jednim sastojkom – ribom, morskim plodovima, voćem ili povrćem. Oblikuje se rukom i iako djeluje jednostavno, zahtijeva najviše osjećaja za oblikovanje ovakvog komada riže kao posebnu vještinu, te poseban nož za sječenje komada ribljeg mesa. Nigiri se uvijek jede u jednom zalogaju. U našoj ponudi pronaći ćete tri vrste nigiri sushija: sake nigiri – sa lososom, maguro nigiri – sa tunom i ebi nigiri – sa gamborima.
MAKI ROLNICE
Rolnice obmotane norijem – presovanim algama koje na taj način drže strukturu šarija (riže) zajedno sa jednom namirnicom – tunom, lososom, avokadom, gamborima, krastavcem ili surimijem. Iz naše ponude možete odabrati maki sake rolnice – sa lososom, maki maguro rolnice – sa tunom ili maki avokado rolnice. Svaka od maki rolnica se siječe na šest komada te ima svoj prepoznatljiv okus, u kojem ćete zasigurno uživati.
FUTO MAKI ROLNICE
Futo maki rolnice predstavljaju najveće rolnice koje su, kao i maki rolnice, sa vanjske strane obmotane presovanim algama, ali sa više namirnica unutar same rolnice. Za vas pripremamo dvije vrste ovog sushija: futo maki shrimp rolnice – sa pohovanim gamborima, avokadom i majonezom te futo maki Tokyo rolnice – sa krastavcem, avokadom surimijem i lososom.
CALIFORNIA ROLNICE
U osnovi su maki rolnice bez opne od presovanih algi i mogu se naći sa punjenjem od lososa, tune, surimija, gambora kao i raznih vrsta svježeg voća i povrća, ali i mliječnih proizvoda poput sira. Takođe, karakteristične su po tome što im je površina posuta pečenim miksom bijelog i crnog susama. California rolnice se sijeku na osam jednakih komada, a na vama je da izaberete svog favorita: California ebi rolnice – kombinaciju krastavca, avokada, gambora i susama ili California kani surimi Philadelphia rolnice – spoj surimija, krastavca, sira i susama.
PREMIUM ROLNICE
Priprema premium rolnica dosta je slična California rolnicama, ali je za razliku od njih, u pripremi dozvoljeno veće odstupanje od standarda i pravila pripreme sushija. Odvažite se da probate premium rainbow rolnice sa avokadom, krastavcem, sirom, lososom i tunom ili premium crazy rolnice u savršenom spoju pohovanih gambora, avokada, il sosa i hrskavog luka.
Ogladnili ste? U Crvena jabuka marketu Tuzla od sada možete pronaći sushi napravljen po vrhunskim recepturama velikih majstora, pažljivo upakovan i spreman za uživanje, gdje god poželite!