Crvena jabuka market
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • O nama
    • Aktuelnosti
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • O nama
  • Aktuelnosti
  • Društvena odgovornost
  • Sponzorstva i donacije
Crvena jabuka market
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • O nama
    • Aktuelnosti
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • O nama
  • Aktuelnosti
  • Društvena odgovornost
  • Sponzorstva i donacije

Tikvice na 7 načina

byadmin inrecepti posted19 January, 2023
0
0
Tikvice na 7 načina

Sigurni smo da imate svoje omiljeno jelo koje se pravi sa tikvicama. One zauzimaju značajno mjesto u našoj ishrani ne samo zbog svog lijepog okusa već i  prirodnog bogatstva vlaknima, kao i vitaminima A i C. U tikvicama  možemo uživati na različite načine, a u nastavku donosimo 7 ideja za pripremu koje možete iskoristiti već danas.

Krem supa od tikvica

U vrijeme kada nam je potrebna laganija hrana, supe od povrća su odličan izbor. Zato, lijep način da iskoristite svježe tikvice jeste da od njih napravite krem supu, a bijeli luk, maslinovo ulje i bosiljak će ovom jelu dati posebnu čar.

Sastojci:

800 g tikvica

50 ml maslinovog ulja

1 glavica bijelog luka

600 ml vode

350 ml mlijeka

1 kašičica bosiljka

so

biber

Priprema:

Tikvice oljuštite i isijecite na sitne kocke. U veću šerpu sipajte maslinovo ulje i stavite sjeckani bijeli luk da se dinsta zajedno sa tikvicama, a zatim dodajte so i biber. Kada tikvice omekšaju sipajte vodu i promiješajte, pa kuhajte na jačoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta. Blenderom ili štapnim mikserom umutite supu, postepeno sipajući mlijeko. Dodajte bosiljak pa poslužite toplo uz malo prepečenog hljeba.

Grilovane tikvice

Grilovane tikvice su omiljeni prilog mnogih. Pripremaju se jednostavno, a odlikuju prijatnim okusom koji se odlično slaže sa ribom i jelima od mesa.

Sastojci:

2 manje tikvice

3 čena bijelog luka

3 grančice mirođije

so

sirće

6 kašika ulja

Priprema:

Tikvice isijecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon toga ih posušite ubrusom i stavite u gril tavu u kojoj ste prethodno zagrijali ulje. Grilujte tikvice sa obje strane dok ne porumene, a kada su gotove ostavite ih da se prohlade. U međuvremenu, isjeckajte bijeli luk i mirođiju, pa njima pospite tikvice i prelijte sa malo sirćeta.

Pohovane tikvice

Tako sočne i hrskave spolja, a fine i mekane iznutra, tikvice pripremljene na ovaj način će se dopasti svima. Ne zaboravite da ih dodatno začinite listovima svježe mirođije i bosiljka koji će lijepo upotpuniti njihov okus.

Sastojci:

2 tikvice

100 g tvrdog sira

3 jajeta

1 kašičica sjeckane mirođije

½  kašičice slatke paprike

1/3  kašičice bibera

½  kašičice sjeckanog bosiljka

so

100 g prezle

1 kašika brašna

Priprema:

Tikvice isijecite po dužini, a zatim posolite i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim, umutite jaja pa im dodajte začine i rendani sir. Nakon toga, prezlu pomiješajte sa brašnom, pa u ovu smjesu uvaljajte tikvice, te ih nakon toga kratko umočite u jaja. Pržite na dobro zagrijanom ulju pa vadite na tanjir obložen ubrusom da bi se pokupio višak masnoće. Služite uz umak od krem sira, pavlake i majoneze.

Tjestenina u sosu od tikvica

Promijenite svoju rutinu pripreme svoje omiljene paste i ovaj put umjesto paradajza koristite tikvice. Uz dodatak maslinovog ulja, bijelog luka i biljnog začina, veoma lako možete dobiti okus koji se pamti.

Sastojci:

500 g tjestenine

500 g tikvica

maslinovo ulje

so

2 čena bijelog luka

biljni začin

Priprema:

Izblendajte 250 g tikvica, a drugu polovinu isjeckajte na komadiće. Zatim ih zajedno propržite na maslinovom ulju i bijelom luku. Nakon toga skuhajte tjesteninu, pa je dodajte u posudu sa tikvicama. Sve dobro promiješajte, dodajte so i biljni začin i servirajte toplo.

Punjene tikvice

Povrće punjeno ukusnim nadjevima od mesa ili sira pripada grupi prepoznatljivih jela domaće kuhinje. Zato je priprema punjenih tikvica odličan način da priredite ukusan ručak za cijelu porodicu.

Sastojci:

4 tikvice

200 g sitnog sira

1 jaje

1 kašika pavlake

100 g sira

so

100 ml vode

50 ml ulja

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Kašičicom izdubite tikvice, a njihovu unutrašnjost pomiješajte sa jajima, sirom, pavlakom i malo soli. U posudu za pečenje nalijte ulje i vodu, a zatim složite tikvice pa ih napunite pripremljenom smjesom. Pecite u rerni oko 40 minuta, a nakon toga pospite sitan sir i servirajte toplo.

Musaka od tikvica

Mnogi ljubitelji ovog prepoznatljivog jela biće oduševljeni njegovom verzijom sa tikvicama. Lagana priprema i dobar okus učiniće da mu se uvijek rado vratite.

Sastojci:

½  glavice crvenog luka

350 g mljevenog mesa

3 tikvice

2 jaja

50 ml pavlake za kuhanje

so

biber

bosiljak

peršun

Priprema:

Kratko dinstajte crveni luk, a zatim dodajte mljeveno meso i začine. Tikvice isijecite na kolutove, posolite ih i pobiberite. Nakon toga složite ih u pleh za pečenje pa potom prekrijte mljevenim mesom, a potom po istom principu dodajte još jedan red. Kada ste sve složili, umutite jaja i pavlaku za kuhanje pa prelijte preko tikvica. Pecite na 200°C dok ne porumeni.

Rolovane tikvice

Kao lagano i ukusno hladno predjelo ili užina, rolovane tikvice će sigurno biti pravo osvježenje na vašoj trpezi. Postoji mnogo načina da pripremite nadjev, a u nastavku pročitajte naš prijedlog recepta.

Sastojci:

2 tikvice

so

Za fil:

300 ml pavlake

1 glavica crvenog luka

2 kašičice soli

½  kašičice bibera

200 g sira

Priprema:

Oljuštite tikvice, pa ih isijecite po dužini na tanke listove,  posolite ih i ostavite da odstoje. Za to vrijeme pomiješajte pavlaku, sir i sitno sjeckani luk, posolite i pobiberite. Zatim propržite tikvice, a kada se ohlade premažite pripremljenim filom i urolajte. Prijatno!

 

  • 5 zlatnih pravila za pripremu ćevapa
    5 zlatnih pravila za pripremu ćevapa
  • KESTREL Upoznajte vrhunske škotske lagere!
    KESTREL Upoznajte vrhunske škotske lagere!
  • Banana: sreća u obliku voća
    Banana: sreća u obliku voća
  • Shakshuka: Pikantni turski doručak
    Shakshuka: Pikantni turski doručak
  • Humus plata: lepeza ljetnih boja i okusa
    Humus plata: lepeza ljetnih boja i okusa
  • Moktel: Sve što treba da znate o popularnom ljetnom osvježenju
    Moktel: Sve što treba da znate o popularnom ljetnom osvježenju
  • 4 ideje za brzu i ukusnu večeru
    4 ideje za brzu i ukusnu večeru
  • Penne pasta sa mljevenim mesom u kremastom sosu od sira
    Penne pasta sa mljevenim mesom u kremastom sosu od sira

Naši odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

Sponzorstva i donacije
Zaposlenje
Klub osmijeha
Društvena odgovornost

Besplatna info linija
0800 50 243
Politika privatnosti
Prijavite se na newsletter

2023. Crvena jabuka market

Crvena-jabuka.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u podešavanjima.

Crvena jabuka market
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i korisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika privatnosti