Sigurni smo da imate svoje omiljeno jelo koje se pravi sa tikvicama. One zauzimaju značajno mjesto u našoj ishrani ne samo zbog svog lijepog okusa već i prirodnog bogatstva vlaknima, kao i vitaminima A i C. U tikvicama možemo uživati na različite načine, a u nastavku donosimo 7 ideja za pripremu koje možete iskoristiti već danas.
Krem supa od tikvica
U vrijeme kada nam je potrebna laganija hrana, supe od povrća su odličan izbor. Zato, lijep način da iskoristite svježe tikvice jeste da od njih napravite krem supu, a bijeli luk, maslinovo ulje i bosiljak će ovom jelu dati posebnu čar.
Sastojci:
800 g tikvica
50 ml maslinovog ulja
1 glavica bijelog luka
600 ml vode
350 ml mlijeka
1 kašičica bosiljka
so
biber
Priprema:
Tikvice oljuštite i isijecite na sitne kocke. U veću šerpu sipajte maslinovo ulje i stavite sjeckani bijeli luk da se dinsta zajedno sa tikvicama, a zatim dodajte so i biber. Kada tikvice omekšaju sipajte vodu i promiješajte, pa kuhajte na jačoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta. Blenderom ili štapnim mikserom umutite supu, postepeno sipajući mlijeko. Dodajte bosiljak pa poslužite toplo uz malo prepečenog hljeba.
Grilovane tikvice
Grilovane tikvice su omiljeni prilog mnogih. Pripremaju se jednostavno, a odlikuju prijatnim okusom koji se odlično slaže sa ribom i jelima od mesa.
Sastojci:
2 manje tikvice
3 čena bijelog luka
3 grančice mirođije
so
sirće
6 kašika ulja
Priprema:
Tikvice isijecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon toga ih posušite ubrusom i stavite u gril tavu u kojoj ste prethodno zagrijali ulje. Grilujte tikvice sa obje strane dok ne porumene, a kada su gotove ostavite ih da se prohlade. U međuvremenu, isjeckajte bijeli luk i mirođiju, pa njima pospite tikvice i prelijte sa malo sirćeta.
Pohovane tikvice
Tako sočne i hrskave spolja, a fine i mekane iznutra, tikvice pripremljene na ovaj način će se dopasti svima. Ne zaboravite da ih dodatno začinite listovima svježe mirođije i bosiljka koji će lijepo upotpuniti njihov okus.
Sastojci:
2 tikvice
100 g tvrdog sira
3 jajeta
1 kašičica sjeckane mirođije
½ kašičice slatke paprike
1/3 kašičice bibera
½ kašičice sjeckanog bosiljka
so
100 g prezle
1 kašika brašna
Priprema:
Tikvice isijecite po dužini, a zatim posolite i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim, umutite jaja pa im dodajte začine i rendani sir. Nakon toga, prezlu pomiješajte sa brašnom, pa u ovu smjesu uvaljajte tikvice, te ih nakon toga kratko umočite u jaja. Pržite na dobro zagrijanom ulju pa vadite na tanjir obložen ubrusom da bi se pokupio višak masnoće. Služite uz umak od krem sira, pavlake i majoneze.
Tjestenina u sosu od tikvica
Promijenite svoju rutinu pripreme svoje omiljene paste i ovaj put umjesto paradajza koristite tikvice. Uz dodatak maslinovog ulja, bijelog luka i biljnog začina, veoma lako možete dobiti okus koji se pamti.
Sastojci:
500 g tjestenine
500 g tikvica
maslinovo ulje
so
2 čena bijelog luka
biljni začin
Priprema:
Izblendajte 250 g tikvica, a drugu polovinu isjeckajte na komadiće. Zatim ih zajedno propržite na maslinovom ulju i bijelom luku. Nakon toga skuhajte tjesteninu, pa je dodajte u posudu sa tikvicama. Sve dobro promiješajte, dodajte so i biljni začin i servirajte toplo.
Punjene tikvice
Povrće punjeno ukusnim nadjevima od mesa ili sira pripada grupi prepoznatljivih jela domaće kuhinje. Zato je priprema punjenih tikvica odličan način da priredite ukusan ručak za cijelu porodicu.
Sastojci:
4 tikvice
200 g sitnog sira
1 jaje
1 kašika pavlake
100 g sira
so
100 ml vode
50 ml ulja
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Kašičicom izdubite tikvice, a njihovu unutrašnjost pomiješajte sa jajima, sirom, pavlakom i malo soli. U posudu za pečenje nalijte ulje i vodu, a zatim složite tikvice pa ih napunite pripremljenom smjesom. Pecite u rerni oko 40 minuta, a nakon toga pospite sitan sir i servirajte toplo.
Musaka od tikvica
Mnogi ljubitelji ovog prepoznatljivog jela biće oduševljeni njegovom verzijom sa tikvicama. Lagana priprema i dobar okus učiniće da mu se uvijek rado vratite.
Sastojci:
½ glavice crvenog luka
350 g mljevenog mesa
3 tikvice
2 jaja
50 ml pavlake za kuhanje
so
biber
bosiljak
peršun
Priprema:
Kratko dinstajte crveni luk, a zatim dodajte mljeveno meso i začine. Tikvice isijecite na kolutove, posolite ih i pobiberite. Nakon toga složite ih u pleh za pečenje pa potom prekrijte mljevenim mesom, a potom po istom principu dodajte još jedan red. Kada ste sve složili, umutite jaja i pavlaku za kuhanje pa prelijte preko tikvica. Pecite na 200°C dok ne porumeni.
Rolovane tikvice
Kao lagano i ukusno hladno predjelo ili užina, rolovane tikvice će sigurno biti pravo osvježenje na vašoj trpezi. Postoji mnogo načina da pripremite nadjev, a u nastavku pročitajte naš prijedlog recepta.
Sastojci:
2 tikvice
so
Za fil:
300 ml pavlake
1 glavica crvenog luka
2 kašičice soli
½ kašičice bibera
200 g sira
Priprema:
Oljuštite tikvice, pa ih isijecite po dužini na tanke listove, posolite ih i ostavite da odstoje. Za to vrijeme pomiješajte pavlaku, sir i sitno sjeckani luk, posolite i pobiberite. Zatim propržite tikvice, a kada se ohlade premažite pripremljenim filom i urolajte. Prijatno!