Savršena glazura je ono po čemu se pamti dobar kolač, jer je upravo završni sloj onaj kojeg prvo vidimo i okusimo. Danas san o uspješnoj pripremi završnog sloja deserta postaje slatka stvarnost, jer u nastavku teksta otkrivamo kako da napravite neke od najljepših slastičarskih preliva.
Mirror glazura za efekat ogledala
Efekat ogledala koji kreira ova glazura na kolaču ne samo da pruža izvanredan sjaj, već ga i štiti od isušivanja. Preliva se u jednom potezu pa je zato uvijek bolje pripremiti malo veću količinu. Biće vam potreban želatin, slatka pavlaka, šećer i voda, a ako želite čokoladnu mirror glazuru dodajte i kakao.
Priprema: 50 g želatina pomiješajte sa 100 ml vode pa ostavite da odstoji. U šerpu dodajte 300 g kristal šećera i prelijte sa 150 ml vode i 100 g slatke pavlake, pa lagano zagrijte dok se šećer ne istopi. Nakon toga, sklonite sa vatre i dodajte želatin, pa miješajte sve dok se sastojci ne sjedine. Na kraju, uz stalno miješanje dodajte 50 g prosijanog kakaa ukoliko želite čokoladnu glazuru. Ostavite je malo da se prohladi, pa prelijte kolač.
Ganache – završni sloj i fil
Ukoliko želite jednostavniji čokoladni preliv, onda je ganache pravi izbor. Ovo je jedna od najpopularnijih glazura jer se ujedno može koristiti i kao fil za tortu. A, evo načina kako da pripremite ovu finu čokoladnu glazuru.
Priprema: Osnova ganache preliva je slatka pavlaka u kombinaciji sa nekom vrstom čokolade po vašem izboru. Na 100 g slatke pavlake ide 200 g bijele čokolade, ili 100 g mlječne čokolade, ili 50 g crne čokolade. Čokoladu po izboru sjedinite sa slatkom pavlakom i zagrijte na šporetu ili mikrotalasnoj rerni i jednostavno premažite svoj kolač ili tortu.
Royal glazura daje kristalne dekoracije
Ova kraljevska glazura, kako se još naziva, idealna je za tvrde kolačiće jer brzo očvrsne i daje efekat kristala leda. Njome se može crtati uz pomoć slastičarskog šprica, što je još jedan razlog zašto spada u najpopularnije, pogotovo u vrijeme praznika kada svi žele da što ljepše ukrase svoje kolačiće.
Priprema: Potreban vam je šećer u prahu, bjelance i malo limunova soka. Izmiksajte 4 bjelanceta u čvrsti snijeg, zatim smanjite brzinu miksera polako dodajući 450 g šećera u prahu. Dodajte i kašičicu limunovog soka i lagano miksajte još 5-10 minuta, sve dok se smjesa ne sjedini. Koristite je odmah jer brzo očvrsne ili je prebacite u hermetički zatvorenu posudu.