Postoji mnogo načina na koje kuhani krompir možete iskoristiti u pripremi nezaboravnih obroka. Ukoliko želite isprobati nove recepte, u današnjem tekstu vam otkrivamo tri neodoljiva načina da lako i brzo pripremite ukusna jela od kuhanog krompira za cijelu porodicu.
Napravite italijanske njoke u paradajz sosu.
Sastojci:
1 kg kuhanog krompira
200 g brašna
1 jaje
Za sos od paradajza:
1 kg paradajza
1 čen bijelog luka
maslinovo ulje
bosiljak
so
rendani parmezan
Priprema:
Prvo pripremite sos tako što ćete najprije zagrijati maslinovo ulje i propržiti isjeckan čen bijelog luka, pa dodati sjeckani paradajz. Posolite i kuhajte desetak minuta, a na kraju kuhanja dodajte i svjež bosiljak koji će mu dati prijatan okus i svježinu.
Skuhani krompir izblendajte, a zatim dodajte jaje i brašno, pa umijesite. Formirajte njoke veličine 1 centimetar. U ključalu posoljenu vodu potopite njoke, te ih izvadite kada isplivaju na površinu. Dobro ih ocijedite od viška vode i pomiješajte sa sosom, i za kraj pospite rendanim parmezanom.
Pripremite hrskave krokete.
Sastojci:
4 kuhana krompira
1 jaje
2 kašike bijelog luka u granulama
100 g brašna
so
biber
Priprema:
U veću posudu stavite isjeckani kuhani krompir, jaje, bijeli luk u granulama i brašno, posolite i pobiberite pa sve dobro promiješajte. Oblikujte smjesu u kuglice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-braon boju. Krokete poslužite uz omiljeni umak i pospite sa malo svježeg peršuna.
Ispecite slatke mafine.
Sastojci:
1 kuhani krompir
1 šolja brašna
½ šolje šećera
1 jaje
1 šolja mlijeka
1 kašika maslaca
½ kašičice praška za pecivo
½ kašičice vanilin šećera
Priprema:
Isjeckajte krompir, a zatim ga prebacite u veću posudu. Dodajte jaje, mlijeko, maslac, šećer, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i dobro promiješajte. Smjesu sipajte u obložene kalupe za mafine i pecite ih u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite ih kratko da se prohlade, a zatim poslužite.