Bijeli luk je jedna od najčešće korištenih namirnica u kulinarstvu. Njegova aroma je tako dragocjena, da samo jedan ili dva čena mogu napraviti veliku razliku u krajnjem okusu jela. U suštini, gotovo svi imamo bijeli luk u svojim kuhinjama, ali se često dešava da on vrlo brzo izgubi svoju svježinu i prepoznatljivu aromu ako se ne čuva na pravi način. Evo nekoliko savjeta pomoću kojih možete produžiti njegovu svježinu.
Bijeli luk ne bi trebalo čuvati u frižideru.
Vlaga i niska temperatura unutar frižidera mogu prouzrokovati da bijeli luk mnogo brže izgubi na svježini. Ako imate previše bijelog luka koji ne možete potrošiti u roku od nekoliko dana, možete ga osušiti ili zamrznuti.
Bijeli luk treba čuvati na suhom i tamnom mjestu.
Kako sunčeva svjetlost i vlaga ne bi uticale na njegov kvalitet, najbolje je da ga stavite u papirnu kesu, a može poslužiti i mrežasta posuda, korpica ili pak obična posuda koju je najbolje držati u kuhinjskom ormariću ili na polici.
Uvijek ogulite samo onoliko luka koliko vam je potrebno.
Ukoliko se ipak desi da vam ostane nekoliko čenova viška, najbolje je da ih zamotate u kesu i stavite u frižider. A ako ste ih prethodno isjeckali, stavite ih u teglu, prelijte maslinovim uljem i upotrijebite u roku od dva dana.
Bijeli luk se može čuvati zajedno sa korjenastim povrćem?
Neki izvori navode da bijeli luk ne bi trebalo čuvati zajedno sa drugim povrćem. Međutim, bijeli luk se može čuvati zajedno sa njim ukoliko je u svojoj prirodnoj opni, na suhom i tamnom mjestu.