Tofu je biljni sir napravljen od sojinog mlijeka, i već vijekovima predstavlja važan dio azijske gastronomske kulture. Svoju sve veću popularnost i u ostatku svijeta duguje visokom sadržaju proteina, minimalnom broju kalorija i blagom i neutralnom okusu koji čini da se odlično kombinuje se drugim namirnicama i začinima. Ukoliko ste i vi razmišljali da svoju ishranu obogatite ovom namirnicom, evo kako to možete učiniti.
Načini pripreme
Tofu je pogodan i za prženje i za pečenje u rerni. Ukoliko se odlučite da ga ispečete u rerni, dovoljno je da kockice sira poređate na obložen pleh za pečenje, pospete maslinovim uljem i začinima po ukusu, i stavite u rernu zagrijanu na 200 °C oko 20 minuta. Prženje u tavi je takođe dobar način da pripremite ovaj ukusni biljni sir. Možete ga poslužiti uz različite priloge poput riže, krompira ili svježe povrtne salate.
Kako bi tofu bio hrskav i što bolje poprimio sve arome začina, najprije je potrebno ukloniti što više tečnosti iz njega. Možete ga iscijediti tako što ćete ga umotati u krpu ili kuhinjski ubrus i preko staviti neki teži predmet poput kuhinjske daske. Ostavite ga tako oko desetak minuta, a zatim isijecite na manje komade.
Marinada
Najbolji okus tofua dobićete ukoliko ga marinirate prije pripreme. Postoje različite vrste marinada za tofu. Predlažemo da pomiješate soja sos, med, rendani đumbir, usitnjeni bijeli luk, mljevenu papriku, susamovo ulje, prstohvat soli i sirće. Ostavite komadiće tofua da se mariniraju oko 20 minuta prije pripreme.
Sirovi tofu
I za kraj, ne zaboravite da se tofu može konzumirati i sirov. Možete ga poslužiti poput bilo kog drugog sira, uz glavno jelo ili u sklopu različitih obrok salata i omleta.