Proljetna trpeza uvijek je praćena šarenilom svježeg povrća, zbog kog se još više radujemo toplijim danima. Nezaobilazan dio naših proljetnih salata su naravno, krastavci. Osim što su niskokalorični i puni vode, bogati su vitaminima i mineralima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja, a najljepše od svega je to što u svježem okusu krastavca osim u salati, možemo uživati na još nekoliko načina.
Hladna supa
Ukusna supa od krastavca biće idealno osvježenje tokom toplih proljetnih dana. Isjeckajte nekoliko krastavaca na manje komade i stavite ih u blender. Dodajte malo jogurta, par čenova bijelog luka i malo bosiljka, te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte so i biber, pa je ostavite u frižideru sve do posluživanja.
Tzatziki
Svaka dobra zakuska od mesa biće još bolja kada se uz nju posluži prepoznatljiva grčka tzatziki salata. Započnite pripremu tako što ćete narendati krastavce, a zatim dodati usitnjeni bijeli luk, sitno sjeckanu mirođiju, maslinovo ulje, jogurt i bijeli biber. Sve dobro promiješajte i ostavite kratko da se ohladi u frižideru prije posluživanja.
Detox voda
Proljetni detox nikako ne može da prodje bez plemenitih svojstava krastavca, koji je prepoznatljiv po ovom dejstvu. Osim sjeckanog svježeg krastavca, u vodu dodajte još i listove svježe mente, bosiljak i malo đumbira. Naravno za dodatno osvježenje, uvijek je možete poslužiti sa nekoliko kockica leda.
Smoothie
A za kraj, ne zaboravimo da je krastavac rado viđen gost različitih smoothie napitaka. Najbolje se kombinuje sa jabukama, ananasom, bobičastim voćem, lubenicom, avokadom, špinatom, mentom i bosiljkom. Mi predlažemo dobro poznatu smoothie kombinaciju krastavca sa zelenom jabukom, bananom, grčkim jogurtom i kokosovim mlijekom. Sve sastojke blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, a po završetku, sipajte u veću čašu i uživajte!