Tokom ljetnih dana svi volimo da uživamo u laganim i ukusnim obrocima, a fine čorbice od povrća svakako su omiljeni izbor mnogih. Celer je niskokalorično i zdravo povrće, odlikuje se bogatstvom vitamina i minerala, što ga čini idealnim i za sve one koji vode računa o ishrani, pa je danas zvijezda ovog obroka. Pogledajte recept u nastavku i uživajte u pripremi okrepljujuće krem čorbe od celera.
Sastojci:
300 g svježeg celera
1 veliki krompir
1 crveni luk
1 l povrtnog temeljca
½ šolje pavlake za kuhanje
2 kašike maslinovog ulja
so
biber
Priprema:
Dobro operite i osušite celer, a zatim ga sitno isjeckajte. Nakon toga, ogulite i nasjeckajte luk i krompir, a zatim zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte sjeckani luk i dinstajte oko 5 minuta. Potom dodajte krompir i celer u lonac, sipajte povrtni temeljac, pa sve dobro promiješajte. Kada provri, smanjite vatru i kuhajte dok krompir ne omekša, te sklonite lonac sa vatre i pustite da se prohladi. Izmiksajte čorbu štapnim mikserom, dok ne postane glatka i kremasta pa je vratite na vatru i dodajte pavlaku za kuhanje, pa sve dobro promiješajte. Za kraj, posolite, pobiberite i ostavite da se krčka na laganoj vatri još desetak minuta, a zatim poslužite toplo. Prijatno!