Jedna od dugo čuvanih tajni autentičnog okusa mnogih bliskoistočnih specijaliteta je pasta od susama, poznatija kao tahini. Predstavlja jedan od ključnih sastojaka humusa i halve, vjeran je pratilac svježih salata, baba ganuša i drugih slanih, ali i slatkih jela. Odlično se kombinuje sa drugim namirnicama, ali ga možete koristiti i samostalno kao namaz. Veoma je hranjiv, sadrži obilje esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina. U nastavku pogledajte kako možete pripremiti svoj domaći tahini umak.
Sastojci:
200 g susama
3 kašike maslinovog ulja
morska so
Priprema:
Kratko propržite susam na tavi uz stalno miješanje, a zatim ga stavite u blender, zajedno sa maslinovim uljem. Po okusu dodajte i morsku so i blendajte sve dok smjesa postane glatka i tahini je spreman. Možete ga čuvati u staklenoj teglici u frižideru.
Ukoliko želite da aromatizujete vaš tahini, možete dodati i 1-2 kašike limunovog soka, bijeli luk ili neko drugo povrće i začine. Na ovaj način i dobićete odličan preliv za salate. Za slatki namaz kao dodaci mogu poslužiti kakao, med, aroma vanilije i čokolada.