Ukoliko vam nedostaje inspiracije, a želite brzo da pripremite ukusnu i hranjivu večeru za cijelu porodicu, u današnjem tekstu smo za vas izdvojili nekoliko jednostavnih recepata koje ćete obožavati. Odaberite svoj omiljeni i iznenadite ukućane pravim gurmanskim užitkom!
Njoke sa cherry paradajzom i mozzarellom
Brze i lagane za pripremu, njoke u paradajz sosu sa mozzerellom biće odličan izbor za večeru ili kada god poželite da uživate u mekanim, kremastim i ukusnim zalogajima.
Sastojci:
600 g njoki
200 g cherry paradajza
125 g mozzarelle
1 glavica crvenog luka
so
biber
Priprema:
Za početak skuhajte njoke, a zatim ih ocijedite. Na zagrijanoj tavi propržite luk dok ne postane providan, a zatim dodajte cherry paradajz. Nakon par minuta dodajte kuhane njoke i mozzarela sir, i miješajte dok se mozzarella ne rastopi. Posolite, pobiberite, sve dobro promiješajte i poslužite.
- Povrtna musaka- ratatouille
Ova musaka od ljetnog povrća je prava igra boja i okusa koja pruža užitak za sva čula. U nastavku pogledajte recept za jedno od omiljenih jela širom svijeta, koje se veoma jednostavno priprema, a zove se ratatouille.
Sastojci:
2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
2 manje tikvice
1 patlidžan
2 svježe paprike
2 paradajza
100 ml pasiranog paradajza
maslinovo ulje
so
biber
ruzmarin
origano
bosiljak
majčina dušica
Priprema:
Prvo isijecite povrće na tanke kolutove. Zatim u 200 ml ključale vode stavite sve začine i pasirani paradajz. Nakon toga, vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem pa složite povrće naizmjenično, te ga začinite i prelijte prethodno kuhanim bujonom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 45 minuta. Potom skinite foliju i pecite još 20 minuta. Poslužite sa barenom rižom i po želji pospite komadićima feta sira za još svježiju aromu.
- Pikantni tofu
Ukoliko ste mislili da je tofu komplikovan za pripremu, zapravo je suprotno. Tofu je jedna od najlakših namirnica za pripremu zbog njegovog blagog okusa i svilenkaste teksture koji mu pružaju širok spektar mogućnosti u kulinarstvu. Ovo jelo će vas u samo nekoliko koraka nagraditi sjajnim okusom.
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
1 čen usitnjenog bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica karija
so
1 oljušten i isjeckan paradajz
400 g tofua isječenog na kockice
Priprema:
Propržite sjeckani crveni i bijeli luk na zagrijanom maslinovom ulju. Potom dodajte kari i so, a nakon jedne minute dodajte paradajz. Dobro promiješajte pa dodajte tofu, i kuhajte oko 20 minuta uz povremeno miješanje kako bi se sve sjedinilo. Servirajte toplo uz barenu rižu i svježu salatu.
- Salata sa kozicama
Ako ovih dana radije birate laganije obroke za večeru, poput svježih salata, oduševiće vas ova salata sa kozicama koja donosi pravi dašak svježine na trpezu, a sprema se veoma brzo i lako.
Sastojci:
250 g očišćenih kozica
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
so
biber
rukola
1 avokado
5 cherry paradajza
za dressing:
1 kašičica senfa
50 ml maslinovog ulja
sok od ½ limuna
2 kašika meda
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
Priprema:
U dubljoj posudi marinirajte kozice u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, soli i bibera. Nakon toga zagrijte malo ulja na tavi, a zatim stavite kozice da se peku. Za to vrijeme pripremite dressing tako što ćete pomiješati sve navedene sastojke. Potom isjeckajte avokado i cherry paradajz na komadiće, i pomiješajte ih sa rukolom u većoj posudi i prelijte dressingom. Preko složite ohlađene kozice i posužite.