Moktel je osvježavajuće bezalkoholno piće, kreirano tako da simulira okus koktela. Najrazličitije kombinacije cijeđenih sokova, bilja i sirupa stvaraju jedinstvene arome u kojima mogu uživati baš svi. Dobar moktel ne samo da je odličnog okusa, već se priprema sa isto toliko pažnje kao i standardni koktel. Iako nije potpuno nov izum, moktel je poboljšana verzija standardnih bezalkoholnih pića, jer najčešće sadrži svježe sastojke, bogate vitaminima i mineralima. Ukoliko ste poželjeli da se i sami zabavite, i sa vašim najdražima nazdravite uz domaći moktel, donosimo vam nekoliko sjajnih recepata. Živeli!
Jagoda mohito
Sastojci:
300 g jagoda
500 ml vode
300 ml mineralne vode
svježa menta
1 limun
1 limeta
80 g šećera
Priprema:
Isjeckajte jagode ne komadiće i usitnite ih u blenderu. Dodajte očićen limun i limetu, sipajte šećer i dvije grančice mente i dodajte hladnu vodu, a zatim ih izblendajte. Sipajte mineralnu vodu, promiješajte i procijedite. Servirajte sa kockicama leda, komadićima jagode i listićima svježe mente.
Citrus Spritzer
Sastojci:
2 limuna
2 grejpfruta
4 grančice svježeg ruzmarina
100 g šećera
80 g meda
led
mineralna voda
Priprema:
Iscijedite voće i dobijeni sok sipajte u čaše. Sa strane pomiješajte koricu jednog limuna, ruzmarin, šećer i med i stavite u manju šerpicu, pa ih prokuhajte na srednjoj temperaturi. Ostavite da se krčka nekoliko minuta uz stalno miješanje sve dok se šećer u potpunosti na rastopi. Skinite sa šporeta, procijedite i ostavite da se ohladi. Nakon toga u čašu sa sokom stavite nekoliko kockica leda, dodajte 3 kašike pripremljenog sirupa, te dopunite mineralnom vodom i promiješajte. Dekorišite kriškama grejpa i ruzmarinom.
Piña colada
Sastojci:
½ šolje kondenzovanog kokosovog mlijeka
1 veći ananas
3 kugle sladoleda od vanilije
Priprema:
Ogulite i isjeckajte ananas na kockice, a zatim ga izblendajte. Procijedite, pa dobijeni sok vratite u blender, a zatim dodajte kokosovo mlijeko i sladoled. Blendajte sve dok se sastojci ne sjedine, a potom sipajte u visoke čaše i dekorišite kriškama ananansa.
Orange soda
Sastojci:
130 g šećera
235 ml vode
sok od 3 narandže
1 flaša mineralne vode
235 ml kokosovog mlijeka
Priprema:
U šerpici pomiješajte šećer i običnu vodu, i kuhajte dok ne proključa. Sklonite sa vatre pa dodajte sok od narandže i promiješajte. Sipajte u čašu malo mineralne vode, a zatim dodajte dvije kašike sirupa koji ste skuvali i 60 ml kokosovog mleka. Dekorišite čaše kolutićima narandže i poslužite.
Moktel od lubenice
Sastojci:
1 limun
1 narandža
50 g šećera
500 g lubenice
3 kašike meda
svježa menta
Priprema:
Limun i narandžu ogulite i isjeckajte na komadiće. Prelijte ih vodom, dodajte šećer i kratko prokuhajte na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. Nakon toga očistite lubenicu, isjeckajte je i kratko izblendajte dok ne postane glatka. Iscijedite dobijenu smjesu i sipajte je u čašu, zatim stavite nekoliko kockica leda i prelijte sirupom od limuna i narandže. Dekorišite kriškama lubenice i svježom mentom.