Ako vam je potrebna ideja za ukusnu ljetnu užinu, predjelo ili posluženje za goste imamo za vas jedan prijedlog. Humus plata je odličan izbor kada vam je potrebno zdravo, hranjivo i brzo rešenje. Biće vam potreban umak od leblebija kao osnova plate, a nakon toga i svježe povrće koje će upotpuniti trpezu bojama i svježim ukusima.
Sastojci za humus:
200 g kuhanih leblebija
1 čen bijelog luka
2 kašike limunovog soka
50 ml maslinovog ulja
½ kašičice svježe mljevenog bibera
morska so
1 kašičica tahinija
za ostatak plate:
3 paprike
2 krastavca
1 mrkva
pečeni pomfrit od batata
3 lepinje
svježi peršun
Priprema:
Isperite i iscijedite leblebije, a zatim ih stavite u dublju posudu. Dodajte usitnjeni čen bijelog luka, limunov sok, maslinovo ulje, mljeveni biber, so i tahini. Usitnite štapnim mikserom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte još maslinovog ulja po potrebi ukoliko želite kremastiji umak. Na kraju dobijeni hummus sipajte u odgovarajuću činiju i pospite sa malo mljevene paprike.
Postavite činiju sa hummusom na sredinu plate, a nakon toga odvojite povrće koje će se naći na njoj. Operite i očistite mrkvu, krastavac, papriku, i pečeni batat. Isijecite ih na tanje trake i složite naizmjenično ili po bojama u krug oko činije sa humusom tako da podsjećaju na lepezu. Za kraj dodajte i komadiće lepinje i dekorišite sa nekoliko grančica svježeg peršuna.
Kombinacije sastojaka koje možete koristiti za ovu platu su brojne, pa uz povrće i lepinje možete dodati i omiljene vrste tvrdog sira, mesne delikatese ili grisine.