5 zlatnih pravila za pripremu ćevapa
Dovoljno je reći bogata tradicija i okus koji osvaja nepca, i već razmišljamo o sočnim komadićima mesa koji se tope u ustima. Ćevapi su omiljeni na našim trpezama i kada nema nekog posebnog povoda, a u specijalnim prilikama su vrlo rado viđeni gosti. Međutim, ukoliko želite da usavršite svoju pripremu ćevapa, potrebno je slijediti određena pravila. U ovom blog tekstu za vas smo izdvojili pet zlatnih pravila koja će vam pomoći da postanete poput pravih ćevabdžija.
- Svježe i kvalitetno meso
Kvalitet mesa je osnova za savršene ćevape. Uvijek birajte svježe meso, najbolje su kombinacije junetine i ovčetine i to u omjeru 3:1. Meso vrat i plećke su najbolji izbor za ćevape, i uz to bi bilo idealno da meso bude svježe samljeveno, jer će to osigurati da oni budu sočni i nježni.
- Smješa začina
Da biste postigli intenzivan ukus, smješu sa začinima treba pripremiti unaprijed i ostaviti je da odstoji u frižideru nekoliko sati ili čak preko noći. Ovo će omogućiti da se svi ukusi sjedine i da meso upije mirise začina, što će rezultirati ukusnim ćevapima. Ukoliko ipak želite da istaknete ukus mesa, najbolje je koristiti samo so, biber i malo bijelog luka.
- Istisnite vazduh iz mesa
Prilikom oblikovanja ćevapa, ne zaboravite istisnuti sav vazduh iz mesne smjese. To će osigurati da vaši ćevapi budu kompaktni i da se ravnomjerno peku.
- Igra ćevapa
Jedno od najvažnijih pravila koje bi majstori za ćevape naglasili jeste da ćevapi moraju da „igraju“. A šta to tačno znači? Tokom pečenja na roštilju ili tavi, ključno je neprestano okretati ćevape. Ovo će omogućiti ravnomjerno pečenje sa svih strana, i formirati karakteristični hrskavi sloj na njihovoj površini.
- Tajna savršene prezentacije
Iako je važno da su ćevapi ukusni sami po sebi, ne zaboravite i na somun. Preporučujemo da somun “nadimite” nad ćevapima tako da upije njihove arome i sokove. Servirajte ćevape u mekanom i mirisnom somunu, uz luk, kajmak ili ajvar za potpuni užitak.
Ova zlatna pravila nisu samo recept za pripremu savršenih ćevapa, već i način da oživite tradiciju. Sada kada znate kako pripremiti ćevape kao pravi majstor, pozovite prijatelje i porodicu podijelite ovu ukusnu tradiciju sa svima koje volite. Srećno!