Nekim slatkišima je prosto nemoguće odoljeti. A vjerujemo da su za mnoge ljubitelje čokolade to ukusni čokoladni tartufi, najfinije mekane kuglice koje vode do sedmog neba slatkog užitka. Priča o magičnim kuglicama započeta je u Italiji, a iako djeluje kao prava umjetnost njihova priprema je prilično jednostavna. Danas vas danas vodimo u raskošni svijet čokoladnih tartufa gdje ćemo otkriti nešto više o njima, i na kraju se zasladiti finim kuglicama uz recept koji smo izdvojili.
Simbol luksuza i kulinarske elegancije
Čokoladni tartufi potiču iz prelijepog regiona Piemont u Italiji. Vjerovatno ste već pretpostavili da su ovi mekani, okrugli slatkiši dobili ime po istoimenim skupocjenim podzemnim gljivama koje rastu u istočnom dijelu Italije. Iako čokoladni tartufi nemaju nikakve veze sa tartufima iz prirode, ime je ostalo kao simbol luksuza i kulinarske elegancije.
Bogatstvo stilova
Tartufi su nesumnjivo osvojili cijelu Evropu i Ameriku, a to je rezultiralo pojavom različitih receptura i varijacija u njihovim sastojcima. Neki od najpopularnijih su švajcarski tartufi, francuski, španski, belgijski ali i američki tartufi.
Priredite sebi čokoladno zadovoljstvo
Sada kada znate nešto više o čokoladnim tartufima, zašto sebi ne biste priredili fino čokoladno zadovoljstvo? Biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i manje od pola sata, a vjerujemo da će vas osvojiti svojom jednostavnošću i zavodljivom aromom.
Sastojci:
130 ml slatke pavlake
250 g kvalitetne crne čokolade
2 kašičice putera
kakao u prahu
Priprema:
Prvo, čokoladu sitno isjeckate i stavite u posudu. Zatim zagrijte slatku pavlaku i prelijete je preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka, te dodajte puter. Kada je smjesa potpuno sjedinjena, pokrijte je i ostavite da se hladi u frižideru nekoliko sati ili preko noći.
Nakon što je smesa dovoljno čvrsta da se oblikuje, formirajte male loptice i uvaljajte ih u kakao u prah za klasičan izgled ili u mljevene orašaste plodove za dodatnu teksturu.
Sada kada su vaši čokoladni tartufi spremni, vrijeme je da se prepustite užitku. Poslužite ih uz šoljicu tople kafe ili šampanjca za posebnu priliku, ili jednostavno uživajte u desertu nakon obroka.