Ukoliko jednostavno obožavate da isprobavate nove recepte za hranjive slatkiše bez šećera, pripremite se da upoznate poslastice sa hurmama kojima se teško može odoljeti. Evo nekoliko veoma jednostavnih, a ukusnih prijedloga koje možete dodati vašoj listi omiljenih recepata.
Štanglice sa hurmama i kikirikijem
Svi ljubitelji Snickers čokoladice će obožavati ovu vegansku opciju bez šećera sa slatkim hurmama i kikirikijem. Tako se jedinostavno i brzo pripremaju, a vjerujemo da ćete ih nakon što ih budete probali uvrstiti u svoje najdraže!
Sastojci:
2 šolje očišćenih svježih hurmi
5 kašika putera od kikirikija
100 g kakaoa
prstohvat soli
za čokoladnu glazuru
100 g crne čokolade
2 kašike kokosovog ulja
oko 70 g sjeckanog kikirikija
Priprema:
Očišćene hurme stavite u blender. Dodajte puter od kikirikija, kakao i so, pa izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Stavite je u zamrzivač da se blago stegne, a nakon toga je isijecite na štanglice i vratite u zamrzivač dok pripremate čokoladnu glazuru. Čokoladu i ulje otopite na niskoj temperaturi, pa sipajte u dublju posudu. Umiješajte sjeckani kikiriki i svaku štanglicu uronite u pripremljenu glazuru, tako da bude obložena sa svih strana. Prebacite jednu po jednu štanglicu na tacnu sa papirom za pečenje. Kada ste sve štanglice glazirali, ostavite ih u frižideru dok se čokolada ne ohladi.
Punjene hurme
U nastavku donosimo još brži način da ove ljepotice pretvorite u ukusan desert. Badem, pistacija i puter od kikirikija, upakovane u neodoljive hurme prelivene čokoladom je zaista jedna od najboljih kombinacija kada god vam se jede nešto slatko.
Sastojci:
200 g hurmi
300 g putera od kikirikija
50 g čokolade za kuhanje
10 g badema i 10 g pistacija
Priprema:
Sitno isjeckajte bademe i pistacije. Potom očistite hurme, pa svaku napunite jednom kačičicom putera od kikirikija i pospite bademom i pistacijom. Čokoladu otopite pa njome prelijte hurme i ostavite u frižider da se čokolada stegne.
Proteinske kuglice
Ukusne proteinske kuglice bogatog okusa i još bogatijeg sastava, sadrže savršenu kombinaciju sastojaka koja ih istovremeno čini ukusnom postasticom i sjajnim izvorom proteina.
Sastojci:
500 g hurmi
200 g lješnjaka
5 kašika kakaoa
Priprema:
Očistite hurme od koštica, pa ih sameljite sa sjeckanim lješnicima i kakaom u blenderu. Kašičicom odvajajte masu i formirajte kuglice. Nakon toga ih ostavite u frižider kako bi se stegle. Prije služenja preporučujemo da ih prelijete topljenom čokoladom ili uvaljate u chia sjemenke ili kakao.