Ukoliko razmišljate o neodoljivom ručku, za vas imamo prijedlog satkan od veselih boja i okusa. Obojite jesenje dane rapsodijom od šarene penne paste, u povrtnom umaku koji krasi kombinacija svježe paprike, patlidžana i tikvice, a obogaćuju neodoljive kozice.
Sastojci:
350 g penne tricolore tjestenine
200 g smrznutih kozica ili gambera
za umak:
200 g svježeg cherry paradajza
50 ml maslinovog ulja
200 g patlidžana
150 g tikvica
800 g paradajz pelata
so
1 kašika biljnog začina
1 kašičica šećera
rendani parmezan
Priprema:
Patlidžane narežite na kockice, posolite i ostavite da odstoje desetak minuta, a zatim ocijedite. Zagrijte tri kašike maslinovog ulja zatim dodajte pelat, šećer i biljni začin. Na preostalom maslinovom ulju u drugoj tavi pecite tikvice narezane na kockice. Dodajte ocijeđene patlidžane te zajedno dinstajte desetak minuta. Dodajte cherry paradajz i gambere, a zatim povrće iz tave pomiješajte sa umakom od pelata. Dodajte vode po potrebi i kratko prokuhajte. Za to vrijeme penne skuhajte, ocijedite i pomiješajte s pripremljenim umakom. Poslužite toplo sa rendanim parmezanom i uživajte!