Žudite za hrskavom vazdušastom koricom klasične margarite ili sočne napoletane? Donosimo vam recept za svježe tijesto uz koji ćete ovladati pripremom svojih omiljenih vrsta pizze.
Potrebno vam je:
400 ml vode sobne temperature
650 g mekog brašna (tip 00)
1½ kašika svježeg kvasca
1½ kašika soli
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Sipajte vodu i so u posudu miksera i miješajte jednu minutu na većoj brzini. U tečnost izmrvite svježi kvasac i ostavite da se miješa još 60-90 sekundi. Smanjite mikser na srednju brzinu i polako dodajte brašno. Na kraju, pustite da se tijesto miješa još 11-14 minuta. Pobrašnjenim rukama izvadite tijesto iz miksera i stavite ga u pobrašnjenu posudu. Od tijesta formirajte kuglu, pokrijte posudu i ostavite da odstoji 45-60 minuta. Izvadite tijesto i isijecite ga na četvrtine. Umijesite komade tijesta u kuglice. Pokrijte ih i ostavite da odmore još 45-60 minuta. Kada je tijesto naraslo, maslinovim uljem nauljite pleh za pečenje. Pospite tijesto brašnom i razvucite. Dok tanjite tijesto, obavezno ostavite krajnji centimetar netaknutim da biste dobili lijepu i prozračnu koricu. Prebacite ga u tepsiju i sada imate osnovu za svoju pizzu! Dodajte odgovarajuće sastojke za nadjev i pecite dok ne porumeni.