Poslastice koje su obilježile naše djetinjstvo volimo baš zbog toga što nas u jednom zalogaju povedu na putovanje kroz vrijeme. Jedna od njih je i tradicionalna baklava sa orasima, koja je predstavljala pravi ukras porodične trpeze. Doživite djelić čarolije iz bakine kuhinje pripremom baklave koja odiše toplinom doma, a svaki zalogaj otkriva priču o posebnom receptu koji se prenosi s koljena na koljeno.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za baklavu
- 450 g mljevenih oraha
- 150 g margarina
- 60 ml ulja
- 60 g šećera
- Za sirup:
- 650 ml šećera
- 3 čaše vode
- limunov sok
Priprema:
U dubljoj posudi sjedinite mljevene orahe i šećer. Nauljite pleh i postavite dvije kore, te ih pospite smjesom od oraha. Potom, ponovite postupak sve do vrha, tako da završite sa korama, a zatim isijecite baklavu po želji. Nakon toga, u drugoj posudi otopite margarin, zatim dodajte ulje i promiješajte. Dobijenim prelivom prelijte baklavu, pa sačekajte 10-15 minuta da sve dobro upije. U rerni zagrijanoj na 180°C pecite oko pola sata ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete navedene sastojke sipati u posudu, a potom sačekati da proključa. Nakon toga kuhajte još desetak minuta. Kada se baklava ispeče i malo ohladi, prelijte je sirupom, a zatim ostavite da odstoji oko sat vremena. Uživajte!