Specijaliteti od lososa pružaju izvanredan okus i predstavljaju bogat izvor omega-3 masnih kiselina i proteina, koji ovu vrstu ribe čine idealnim izborom za sve prilike. Priprema lososa je kulinarska umjetnost koja zahtijeva pažnju i malo znanja, ali uz pravilne korake, svako može postići savršenstvo. U ovom blog tekstu, otkrićemo vam nekoliko vrijednih savjeta.
Marinada
Losos je sam po sebi sočna riba, te ako ga samo posolite i začinite, a zatim ispečete na vrelom ulju, on neće izgubiti svoj šarm. Međutim, marinirana riba uvijek će biti još mekša, ukusnija i aromatičnija, pa nemojte zaobići ovaj korak u pripremi- rezultat će sigurno premašiti sva vaša očekivanja. Jednostavno pomiješajte maslinovo ulje, sitno sjeckan bijeli luk, svjež peršun, so, biber i malo limunovog soka. Ostavite filete lososa da se mariniraju u ovoj mješavini najmanje 30 minuta prije pečenja.
Pravilna priprema
Prije nego što stavite filete lososa da se peku, tava bi trebalo da bude zagrijana na srednje jakoj vatri i podmazana sa malo maslaca ili maslinovog ulja. Losos se brzo priprema, i pečenje traje svega nekoliko minuta sa svake strane. Osnovno pravilo podrazumijeva 4-5 minuta pečenja po strani, u zavisnosti od debljine fileta, kako bi unutrašnjost ostala sočna i mekana. Sa druge strane, pečenje u rerni smatra se još jednostavnijim. Stavite ga u obloženu posudu, pa u zagrijanu rernu na 200°C oko 15 minuta minuta, a kada se ispeče, posudu pokrijte aluminijskom folijom i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Savršeni pratioci dobrog ukusa
Kao finalni pečat, pripremljenom lososu dodajte omiljene začine i svježe bilje. Nekoliko kapi limunovog soka prije posluživanja će pružiti osvježavajuću notu jelu, dok peršun ili vlašac pružaju dodatnu aromu. Najbolji prilozi uz koje ga možete poslužiti su svježe salate sa zelenim povrćem, kao i bareni brokoli, špinat, mrkva ili blitva. Sada kada znate osnovne korake, dozvolite sebi da istražujete i prilagodite recepte vlastitom okusu.