Teško je zamisliti kakvog bi okusa bila naša omiljena jela da nije bibera. Osim što uvijek na poseban način oplemene svaki obrok, zrna bibera se odlikuju i jedinstvenim bojama, okusima i načinom upotrebe. Zato hajde da ih zajedno istražimo i otkrijemo zanimljivosti koje će nam pomoći da na pravi način uživamo u njihovim svojstvima.
Crni biber
Klasični crni biber, je najbolje poznati član ove grupe. Dolazi nam iz tropskih krajeva i donosi snažnu, karakterističnu notu svakom jelu. Ovaj tip bibera dobija se branjem zelenih zrna, koja se potom bez dodatne obrade prirodnim putem suše na suncu. Njegova aroma je topla, oštra i prožeta lagodnom ljutinom, što je i razlog zašto se koristi kao začin u gotovo svakoj kuhinji svijeta.
Bijeli biber
Bijeli biber se dobija obradom zrelih bobica, pri čemu se uklanja opna svakog zrna. Okus bijelog bibera je u osnovi pikantniji nego što je slučaj sa crnim, pa svoje mjesto pronalazi u kuhinjama koje cijene začinjena jela – poput kineske i tajlandske.
Zeleni biber
Za svježinu i vitalnost aroma zelenog bibera zaslužni su nezreli plodovi koji zadržavaju živahnost okusa mariniranjem u smješi soli i sirćeta. Jelima donosi osvježavajuću, blago ljutu aromu s voćnim notama, što ga čini odličnim dodatkom jelima azijske kuhinje, ali i svježim salatama, barenom i grilovanom povrću i drugim laganijim jelima.
Crveni biber
Crveni biber se bere kao potpuno zreo plod koji se suši na način koji zadržava njegovu boju. Njegov aromatičan okus ga čini posebno cijenjenim među ljubiteljima kontinentalnih specijaliteta, a naročito se slaže sa jelima od mesa.
Bez obzira da li preferirate pikantne, blage, ili egzotične arome, svijet bibera pruža šaroliko bogatstvo okusa koje vrijedi istražiti. Zato, odaberite svoj omiljeni i uživajte u svakom zalogaju!