Da li ste znali da se u feta siru uživa već hiljadama godina? Ovaj neodoljivi sir ima bogatu istoriju koja datira još iz antičke Grčke, i zauzima posebno mjesto u gurmanskom svijetu. Njegov jedinstveni ukus i mekana kremasta tekstura čine ga sastojkom koji može da oplemeni gotovo svako jelo. Danas vam donosimo nekoliko ideja kako biste uživali u blagodetima ovog grčkog dragulja.
Saganaki sa kozicama i feta sirom
Ako ste ikada bili u Grčkoj, vjerovatno ste čuli za ukusni saganaki sa kozicama, koji se služi u gotovo svakoj taverni! Sada imate priliku da uživate u tradicionalnom grčkom receptu za saganaki koji smo za vas pripremili.
Sastojci:
- 25 kozica
- 4 zrela, sočna paradajza, sitno isjeckana
- 1 crveni luk, sitno isjeckan
- malo ljute paprike
- 2 isjeckana čena bijelog luka
- 60 ml grčkog pića uzo
- 2 kašike sjeckanog svježeg peršuna
- 250 g feta sira isjeckanog na kockice
- maslinovo ulje
- prstohvat slatke paprike
- so, biber
Priprema:
Za početak očistite kozice. Potom počnite pripremu sosa tako što ćete isjeckati svjež paradajz na kockice i ostaviti ga da se procijedi. Zatim zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte sjeckani crveni luk i kratko dinstajte. Nakon toga, dodajte sjeckani bijeli luk, čili papričice, sjeckani paradajz i začinite solju i biberom. Pokrijte poklopcem, prokuvajte i ostavite da se krčka oko 5 minuta, dok se sos malo ne zgusne. U međuvremenu začinite kozice solju i biberom, a potom ih dinstajte nekoliko minuta i prelijte uzom. U šerpi, pomiješajte sos i kozice i pospite izmrvljenim feta sirom, nakon čega nastavite kratko juhati dok se feta na otopi. Ukrasite sjeckanim peršunom i poslužite toplo.
Punjeni pileći file sa fetom i špinatom
Ovo je jedan klasični i jednostavni recept za siguran gurmanski užitak kada nemate previše vremena za kuvanje, a želite da pripremite obrok vrijedan pažnje.
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 200 g sitno sjeckanog svježeg špinata
- 150g izmrvljenog feta sira
- 2 sitno sjeckana čena bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- 1 kašičica suvog origana
- sok od 1 limuna
Priprema:
Zagrijte kašiku maslinovog ulja u tavi, dodajte sitno sjeckani bijeli luk, pa dinstajte dok ne porumeni. Dodajte špinat, dinstajte dok ne omekša, te posolite i pobiberite po okusu. Sklonite sa šporeta i ostavite da se smjesa ohladi. Umiješajte izmrvljenu fetu. Na svakom pilećem fileu napravite rez i posolite, pa ga napunite smjesom od špinata i fete. Zatvorite čačkalicama i stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta. Poslužite toplo sa kriškama limuna.
Feta pasta sa rukolom i kaparima
Brza priprema čini ovu pastu izuzetno pogodnom za bilo koju priliku kada želite uživati u ukusnom i sofisticiranom obroku sa daškom Mediterana, bilo da je to porodični ručak ili večera za dvoje.
Sastojci:
- 400 g paste
- 200 g feta sira
- 2 šake svježe rukole
- 3 kašike kapara
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 sitno sjeckana čena bijelog luka
- crni biber
- sok od 1/2 limuna
- parmezan za posipanje
Priprema:
Stavite pastu da se kuha, a u međuvremenu zagrijte 3 kašike maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri, dodajte sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte dok ne porumeni. Dodajte izmrvljeni feta sir i kapare, i miješajte dok se sir ne rastopi. Kada je pasta gotova, ocijedite je i dodajte je u tavu sa sosom od fete, kapara i bijelog luka. Dobro promiješajte pa dodajte rukolu, a zatim opet promiješajte, pa posolite i pobiberite po okusu. Iscijedite sok od pola limuna preko paste i poslužite posuto parmezanom.