Potrebna vam je inspiracija za nedeljni ručak? Za vas smo odabrali lagane recepte, uz koje ćete lako pripremiti obrok u kojem uživa cijela porodica.
Predjelo: Tradicionalna supa od paradajza
Sastojci:
- 1,5 kg paradajza
- 1 glavica crvenog luka
- 2 mrkve
- 2 krompira
- 2 čena bijelog luka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- so i biber
- 1 kašičica šećera
- 1 l pileće supe
Priprema:
Sitno isjeckajte crni i bijeli luk, a paradajz, mrkvu i krompir nasjeckajte na manje komade. Potom u velikom loncu, na srednje jakoj vatri, propržite sitno isjeckan crveni luk na maslinovom ulju. Dodajte bijeli luk, mrkvu, i krompir i dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim, dodajte paradajz, a nakon nekoliko minuta dodajte so, biber i šećer te ulijte supu u lonac. Pustite da proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka 20-30 minuta. Kada je supa gotova, izmiksajte je štapnim mikserom dok ne postane glatka i kremasta.
Glavno jelo:
Pečeno pile punjeno rižom
Sastojci:
- 1 pile
- 100 g pileće džigerice
- 4 kašike putera
- 1 sjeckani crveni luk
- 1/4 šolje grožđica
- 2 kašike svježeg peršuna
- 1/4 šolje pinjola
- 1 šolja riže
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice svježe mljevenog bibera
Priprema:
Zagrijte rernu na 375°C. Pile začinite iznutra i izvana sa ½ kašičice soli i ¼ kašičice bibera, te krupno isjeckajte pileću džigericu. Nakon toga, u velikom loncu istopite dvije kašike putera na srednjoj vatri, dodajte luk i dinstajte oko 4 minuta. Dodajte džigericu i pinjole, te nastavite kratko dinstati uz konstantno miješanje. Zatim dodajte rižu, grožđice, peršun, so i biber i dvije šolje vode. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok riža ne upije tečnost.
Kada je nadjev gotov, napunite pile i stavite ga u tepsiju. Ostatak nadjeva rasporedite oko pileta, koje ćete premazati preostalim puterom. Pecite oko 90 minuta i pospite svježom mentom i pinjolima prije serviranja.
Desert:
Čokoladni brownie
Sastojci:
- 200 g otopljenog putera
- 400 g šećera
- 4 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 120 g brašna
- 60 g kakao praha
- 1/4 kašičice soli
- 100 g čokolade
Uputstvo:
Zagrijte rernu na 180°C. U velikoj posudi umutite šećer i jaja dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte otopljeni puter i ekstrakt vanilije, te dobro promiješajte pa dodajte brašno, kakao i so. Lagano promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte smjesu u obložen pleh za pečenje i poravnajte površinu. Pecite brownie-je oko 25-30 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade prije nego što ih isiječete.