Dan zaljubljenih je idealno vrijeme da se prepustimo uživanju u najljepšim poslasticama. Praznik ljubavi ove godine možete obilježiti tako što ćete iznenaditi voljenu osobu neodoljivim spojem kafe i čokolade. Evo kako možete bez greške napraviti najbolje kombinacije.
Espresso i crna čokolada
Mješavine brazilske kafe dobro se slažu s tamnom čokoladom koja sadrži veći procenat kakaa. Tamna čokolada lijepo će se slagati s espressom, jer njena oštrina naglašava note kakaa i orašastih plodova po kojima su poznate brazilske sorte.
Crna kafa i čokolada s lješnjacima
Bogate, živopisne kafe najbolje funkcionišu u kombinaciji s čokoladom s lješnjacima obilježenom klasičnim, gorko-slatkim okusima. Kada su u pitanju načini pripreme kafe, najbolja opcija bi bila americana ili filter kafa.
Kafe na bazi mlijeka i mliječna čokolada
Sladokusci će voljeti spoj kafe na bazi mlijeka i mliječne čokolade. Živopisni blend arabice, ili arabice i robuste, biće najljepši kada se napitak pripremi na bazi mlijeka. Jedna od najboljih opcija je kafa sa notama tamne čokolade, karamele i mliječne čokolade. Vjerujemo da nijedan ljubitelj slatkiša neće odoljeti ovom spoju.
Za ljubitelje egzotičnih okusa
Bilo da se radi o kafi ili čokoladi, postoje neke zaista jedinstvene sorte koje možete spojiti. Na primjer, uparivanje neobičnog napitka s egzotičnom poslasticom je uvijek dobra opcija. Ukoliko ste avanturistički nastrojeni, pokušajte kombinovati izuzetno živahna zrna Ethiopia Yirgacheffe uz čokoladu sa tropskim voćem. Ako ste ljubitelj citrusne kiselosti i ugodnih naznaka gorčine, probajte zrna kafe iz Salvadora i tamnu čokoladu od mente. Ove izvanredne kafe najbolje je pripremiti espresso ili filter metodom.
Kao što vidite, za kafu i čokoladu ne važi pravilo suprotnosti se privlače. Što je napitak sličniji poslastici koja ga prati, veća je vjerovatnoća da će kombinacija biti pun pogodak. Nadamo se da će vam ovi savjeti značiti i želimo vam uspijeh u njihovoj primjeni, i sretan Dan zaljubljenih!