Tri leće je jedan od najpopularnijih kolača širom svijeta. Ova poslastica sastoji se od sočnog biskvita, osvježavajućeg mliječnog preliva i neodoljivog autentičnog karamel preliva, koji doprinosi izuzetnom završnom okusu koji obožavamo. Iako originalni recept podrazumijeva tri vrste mlijeka, poznatija i jednostavnija varijanta ovog kolača daje podjednako sočan i ukusan rezultat. Ako volite tri leće, nastavite čitati jer upravo takav recept možete pogledati u nastavku teksta.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika ulja
- 12 kašika mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Sastojci za mliječni preliv:
- 1l mlijeka
- 300 ml slatke pavlake
- Sastojci za karamel preliv:
- 150 g šećera
- 150 ml slatke pavlake
- 20 g maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Odvojite bjelanca od žumanaca i prvo čvrsto umutite bjelanca, postepeno dodajući žumanca i ulje. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smjesu, miješajući dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje, poravnajte i pecite oko 25 minuta. Izvadite pečeni kolač iz pleha, okrenite ga i izbockajte viljuškom. Nakon toga, u dubljoj posudi pomiješajte mlijeko i slatku pavlaku. Vruć kolač prelijte ovom smjesom, počevši od rubova prema sredini, kako bi se ravnomjerno natopio. Zatim, na laganoj vatri otopite šećer, miješajući ga sve vrijeme dok ne postane karamel boje. Zagrijte slatku pavlaku na drugoj ringli i postepeno je dodajte otopljenom šećeru, miješajući. Dodajte maslac i miješajte dok se smjesa ne zgusne i postane homogena. Karamel preliv prelijte preko ohlađenog kolača, poslužite ga i uživajte.