Njoki su tjestenina koja može biti osnova za mnoge kulinarske avanture. Njihova meka tekstura i sposobnost upijanja čine ih idealnim partnerom različitih umaka. U našem tekstu, predstavljamo vam četiri neodoljiva umaka koji će njoke pretvoriti u pravo malo kulinarsko remek djelo.
Kremasti umak od bosiljka
U tavi propržite zgnječeni čen bijelog luka, a zatim dodajte 150 ml vrhnja za kuhanje. Začinite po ukusu, a potom pomiješajte njoke s dvije kašike rendanog parmezana. Poslužite sa nekoliko listića svježeg bosiljka.
Umak od plavog sira i špinata
U tavi zagrijte komadić putera i dodajte 100 g sjeckanog špinata. Dodajte 3 kašike vrhnja za kuhanje i kuhane njoke. Dodajte 50 g sjeckanog plavog sira i promiješajte. Pospite listićima bosiljka i poslužite.
Salsa od paradajza i vlašca
Isjeckajte dva paradajza i stavite ih u činiju uz tri kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kašiku kapara, i sjeckanu crvenu čili papričicu. Dobro začinite i ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte kuhane njoke, sjeckani vlašac i promiješajte.
Umak od pesto sosa i brokule
200 g brokule kuhajte u ključaloj posoljenoj vodi dok ne omekša. Izvadite brokulu, te skuhajte njoke u istoj vodi. Ocijedite ih i stavite u činiju, a zatim dodajte brokoli, 4 kašike svježeg pesta i sok od 1/2 limuna. Pospite rendanim parmezanom i poslužite.