Za sve ljubitelje ribljih specijaliteta pripremili smo recept za pastrmku prelivenu umakom od praziluka i hurmi. Za ovo ukusno jelo potrebno vam je:
- 1 kg očišćenih fileta pastrmke
- 100 grama hurmi
- 50 grama maslaca
- 2 dcl maslinovog ulja
- 2 čena bijelog luka
- 1 praziluk
- 2 dcl bijelog vina
- sok od 1 limuna
- 1 vezica peršuna
- morska so
- crni biber
Filete pastrmke začinite biberom i posolite. U manjoj posudi pomiješajte limunov sok, kašiku maslinovog ulja i sitno isjeckana čena bijelog luka, a zatim sa ovom marinadom premažite filete pastrmke i ostavite ih da odstoje dok pripremate umak. Očistite hurme od koštica i sitno ih isjeckajte. Potom isjeckajte i bijeli luk, praziluk i peršun, zatim zagrijte maslinovo ulje na tihoj vatri, otopite maslac, te dodajte praziluk i bijeli luk. Lagano miješajte i postepeno dolivajte bijelo vino. Dinstajte na tihoj vatri 5 minuta, pa ubacite hurme, peršun, so i crni biber. Kada hurme postanu mekane, sklonite sa vatre i ostavite da se smjesa ohladi. Za to vrijeme, u drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri, i dodajte začinjene filete pastrmke. Pržite 10 do 15 minuta, dok sa svake strane ne poprime zlatnu boju. Ohlađeni umak ubacite u blender ili koristite štapni mikser dok ne dobijete glatku smjesu. Kada pastrmka bude gotova, prelijte je umakom i ukrasite peršunom i kolutovima limuna.
Uživajte!