Bruskete su jedan od omiljenih izbora kada je u pitanju predjelo koje se brzo priprema. Sa hrskavim hljebom kao osnovom, ove italijanske poslastice ostavljaju nam dosta prostora za eksperimentisanje sa različitim okusima – od klasičnih kombinacija sa paradajzom i mozzarelom do kombinacije sa različitim povrćem i voćem. U ovom tekstu, sa vama ćemo podijeliti nekoliko inspirativnih ideja za njihovu pripremu.
Bruskete sa paradajzom i mozzarellom
Za pripremu ove klasične kombinacije najprije prelijte maslinovim uljem hrskavi hljeb, zatim na njega stavite tanko sječene kriške mozzarelle, a potom i sitno sjeckan bijeli luk i četvrtine cherry paradajza. Možete dodati rukolu preko svega i začiniti bosiljkom, uz malo soli i bibera.
Bruskete sa kremastim avokadom i pečenim paprikama
Oljuštite i zgnječite zreli avokado, začinite sa malo soli, biberom i sokom od limete. Premažite hljeb, a zatim dodajte sjemenke suncokreta, vlašac i pečenu crvenu papriku koju po želji možete prethodno marinirati u maslinovom ulju.
Bruskete sa crvenim lukom i kozjim sirom
Za one koji vole intenzivniji okus, bruskete sa karamelizovanim crnim lukom i kozjim sirom mogu biti odličan izbor. Izdinstajte crveni luk dok ne postane mekan i sladak. Krišku hljeba premažite maslinovim uljem, dodajte luk, a potom i izmrvljen kozji sir. Začinite svježim ruzmarinom i medom za idealan balans slatkog i slanog.
Bruskete sa tunom, kaparima i rukolom
Na hrskave kriške hljeba stavite malo maslinovog ulja, potom dodajte tunjevinu, čeri paradajz, kapare i svježu rukolu. Začinite prstohvatom soli i sokom od limuna.
Nadamo se da smo vam našim savjetima probudili apetit. Ako jesmo, nemojte oklijevati – prepustite se uživanju u pripremi i kreiranju nesvakidašnjih kombinacija ovih nadaleko poznatih italijanskih zalogaja!