Zahvaljujući njihovoj svestranoj primjeni u kulinarstvu, chia sjemenke spadaju u prirodne izvore nutritijenata koje možemo koristiti na različite načine kako bismo svoju ishranu učinili balansiranom i zdravom. Porijeklom iz Meksika i Gvatemale, ove sjemenke su bile osnovna hrana narodima poput Asteka i Maja, te zato i ne čudi što „Chia“ predstavlja majansku riječ za „snagu“.
Chia sjemenke se mogu potopiti i dodati u različite vrste kaša, kao što su ovsena ili kaša od heljde. Takođe, chia sjemenke su odlične kao sastojak za pripremu jogurta i pudinga, koji će vam pružiti osjećaj sitosti i dodatne energije. Koriste se i u pekarskim proizvodima i salatama, a zbog svoje sposobnosti upijanja, mogu biti odlično riješenje za zgušnjavanje soseva ili smutija, ali i kao zamjena za jaja u veganskim i bezglutenskim receptima.
Kada je riječ o nutritivnim benefitima, chia sjemenke sadrže veliki broj ugljenih hidrata i hranljivih vlakana, proteina, kao i zdravih omega-3 masnih kiselina. Korišćenje chia sjemenki u ishrani može doprinjeti povećanju unosa vlakana i minerala, te podržavanju opšte dobrobiti organizma.
Jedan od najrasprostranjenijih i najpopularnijih načina upotrebe chia sjemenki je priprema chia pudinga. Ova jednostavna i ukusna užina može se pripremati uz dodavanje svježeg sezonskog voća, orašastih plodova ili začina po vašem okusu. Dovoljno je potopiti chia sjemenke u biljno mlijeko, poput bademovog ili pirinčanog, ostaviti da upiju tečnost, te dodati med, vaniliju, voće ili čokoladu i orašaste.
Uživajte u istraživanju različitih recepata u kojima čini vrijedan sastojak i otkrivanju novih kulinarskih mogućnosti!