Pistacija spada u orašaste plodove sa bogatom kulinarskom istorijom, koja je imala poseban uticaj na mediteransku i bliskoistočnu kuhinju. Ona se danas koristi kao dodatak u raznovrsnim specijalitetima širom svijeta, dajući im karakterističan orašasti ukus s blago slanim notama.
Kada govorimo o načinima na koje možemo uživati u njima, jedna od prvih asocijacija, osim grickanja samog ploda, svakako su i poslastice čiji su sastojak. Sladoledi, kolači i slatki kremovi sa pistacijom, veoma su popularni među svim generacijama, a često je možemo sresti i u tradicionalnim specijalitetima poput baklave.
Pored neodoljivih slatkih specijaliteta, pistacije su čest pratilac slanih jela, a posebno sosova, pesto umaka, tjestenina i jela sa piletinom i puretinom. Naravno, često ćemo ih sresti i kada govorimo o inovativnim kulinarskim majstorijama koje nam donose jedinstvene kombinacije ukusa, poput onih sa narom, povrćem i egzotičnim voćem.
Ako želite da se osvježite i pripremite laganiji obrok, rižoto ili salata sa povrćem i pistacijama će predstavljati hranjiv i ukusan izbor, te će vam osim gurmanskog užitka omogućiti i unos važnih nutrijenata zahvaljujući tome što pistacije sadrže proteine, vlakna, zdrave masti i vitamine.
A ukoliko ste ipak u potrazi za novim, intrigantnijim okusima kojima biste obogatili svoju trpezu, probajte pečene pistacije sa kozjim sirom i medom koji se poslužuje kao predjelo.
I naravno, ne zaboravite da se opustite i samostalno istražite različite načine na koje pistacije mogu upotpuniti vaše kulinarske avanture, otkrivajući nove varijacije ukusa i uživajući u posebnom doživljaju koji pružaju ovi dragocjeni orašasti plodovi!