Salsa Verde Takosi su autentično meksičko jelo koje nas svojim okusom vodi na putovanje kroz njegove raznolike pejzaže. Ovaj specijalitet donijeće na vašu trpezu osvježavajuće, živopisne i neodoljive arome i mirisne začine koji se kombinuju u pravu simfoniju. Spremite se za gurmansko putovanje do srca Meksika, uz pikantni, domaći salsa verde sos i takose!
Sastojci:
- Mini tortilje
- 200 g mljevene junetine
- 200 ml pelata
- 30 g mrkve
- 3 čena bijelog luka
- 2 glavice crvenog luka
- 2 kašičice mljevene ljute paprike
- origano
- Zelena salata
- lovorov list
- 4 zelene ljute paprike
- 1 šolja sitno isjeckanog korijandera
- sok od 1 limuna
- so, biber
- peršun
- maslinovo ulje
Priprema:
Najprije pripremite svjež domaći salsa verde sos. Operite zelene paprike i prepolovite ih po dužini. Uklonite sjemenke i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu mekane i blago smeđe. Potom ih ostavite da se ohlade nekoliko minuta, pa ih stavite u blender zajedno sa sjeckanim crvenim i bijelim lukom, korijanderom, sokom od limuna, peršunom, solju, biberom i malo maslinovog ulja. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, možete dodati još malo maslinovog ulja ili limunovog soka ukoliko želite da sos bude više rijedak. Kada je Salsa Verde sos gotov, prespite ga u staklenu posudu i ostavite u frižider da se ohladi.
U tavu dodajte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan bijeli i crveni luk i mrkvu, i dinstajte 5 minuta. Potom dodajte mljeveno juneće meso i začinite sa malo bibera i soli uz lagano mješanje da se sastojci lepo sjedine. Nakon toga, dodajte pelat i lovorov list. Dinstajte nekih 15 minuta. Kada junetina bude gotova, stavite je u mini tortilje, a po želji nasjeckajte zelenu salatu i prelijte ohlađenim salsa verde sosom.
Uživajte!
