Začinsko bilje može pretvoriti obična jela u izvanredne kulinarske doživljaje. Osim što se odlikuje raznovrsnim aromama, ono posjeduje i dragocjena nutritivna svojstva koja obogaćuju našu ishranu, a u nastavku pročitajte više o nekim od njegovih najpoznatijih predstavnika.
Peršun
Peršun se savršeno slaže s jelima poput salata, juha i variva. Dodaje se na kraju kuhanja kako bi zadržao svoju svježinu i boju. Idealan je i kao ukras prilikom serviranja jela poput ribljih i mesnih specijaliteta. U kombinaciji s bijelim lukom i maslinovim uljem, koristi se kao osnova za marinade i ukusne umake za tjesteninu.
Bosiljak
Bosiljak je nezaobilazan sastojak u mediteranskim jelima kao što su pizza, tjestenina s pestom, i salate s paradajzom i sirom. Može se koristiti u pripremi slatkih specijaliteta, poput voćnih salata i sorbeta, u koje unosi jedinstvenu i egzotičnu notu.
Timijan
Majčina dušica, poznata i kao timijan, je začinsko bilje s blago slatkastim, zemljanim okusom i suptilnom notom citrusa. Koristi se u marinadama za meso, pečenim jelima, juhama i varivima. Savršeno se slaže s govedinom, piletinom i ribom, i obično se dodaje jelima na početku kuhanja. Kombinacija timijana i bijelog luka je odlična osnova za marinadu ili umak.
Korijander
Korijander je začinsko bilje s karakterističnim, svježim i citrusnim okusom. Popularan je u azijskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Koristi se za pripremu umaka, poput salse i guacamole sosa, kao i u jelima poput curry piletine i tjestenine s kozicama. Dodaje se u salate, juhe i riblje specijalitete.
Ruzmarin
Ruzmarin je bilje s jakim, smolastim i aromatičnim okusom. Izvrstan je sastojak za pripremu juha i mesa, posebno piletine, jagnjetine ili puretine. Također, dodaje intenzivan i bogat okus pečenim krompirima i povrću, a često se može naći i kao sastojak u juhama i varivima.
Naravno, ne zaboravite da eksperimentišete. Generalna pravila su uvijek korisna da nam daju smjernice, ali uz malo mašte, rezultati mogu biti izvanredni! Zato odaberite svoje omiljene začine i upustite se u malu kulinarsku avanturu.