Musaka je jedan od bisera mediteranske kuhinje koji nam oktriva aromatični svijet mirisa i okusa, u kojem se tradicija i moderno kulinarstvo stapaju u jedinstveno gastronomsko iskustvo. Kako biste u njoj uživali još lakše, za vas smo izdvojili jednostavan recept uz koji će rezultat biti neodoljiv.
Sastojci:
⦁ 500g jagnjećeg mljevenog mesa
⦁ 2 glavice crvenog luka
⦁ 4 čena bijelog luka
⦁ 2 šolje paradajz sosa
⦁ 1 šolja mlijeka
⦁ 1 šolja rendanog sira
⦁ 2 jajeta
⦁ 2 kašike maslinovog ulja
⦁ 1 kašičica origana
⦁ So i biber po ukusu
⦁ 4 veća krompira
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Krompir oljuštite i narežite na tanke kolutove, i poredajte ih na dno tepsije koja je obložena papirom za pečenje. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno isjeckan crveni i bijeli luk i dinstajte 2 do 3 minuta, dok ne porumeni i ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso i pržite 7 do 10 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju, pa dodajte paradajz sos, origano, so i biber, te kuvajte dok se sve ne zgusne. Za to vrijeme, u posebnoj posudi umutite jaja i mlijeko, zatim dodajte rendani sir i dobro promiješajte. Meso u paradajzu prespite u tepsiju preko sloja krompira, a potom prelijte smjesom od jaja, mlijeka i sira. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 do 35 minuta dok ne dobije hrskavu koricu. Ostavite musaku da se malo ohladi prije serviranja.
Prijatno!