Jelo koje se često poslužuje u malim azijskim restoranima ili na tropskim otocima lako se može naći i na vašoj trpezi, i izmamiti osmijeh na licu vaših najmilijih. Tanke, prozračne proljećne rolnice mogu biti lagani obrok ili ukusno predjelo koje se brzo priprema, pri čemu vam pružaju vam priliku da eksperimentišete sa različitim kombinacijama svježih sastojaka.
Preporučeni sastojci:
⦁ 10 rižinih papira za rolnice
⦁ 1 crvena paprika
⦁ 2 mrkve
⦁ limunov sok
⦁ listovi zelene salate
⦁ 1 krastavac
⦁ 200 g kuhanih i oljuštenih kozica
⦁ listovi svježe nane
⦁ 2 kašičice soja sosa
⦁ voda
⦁ 1 kašičica meda
⦁ 1 čen bijelog luka
⦁ kašičica svježe rendanog đumbira
Priprema:
Narežite crvenu papriku, mrkvu i krastavce na tanke trakice. U veću posudu sipajte vodu i ostavite da proključa na srednje jakoj vatri. U manjoj posudi pomiješajte soja sos, limunov sok, vodu, med, sitno nasjeckani bijeli luk i naribani đumbir, pa kratko prokuhajte kako bi se sjedinili svi sastojci. Zatim potopite rižine papire jedan po jedan u mlaku vodu na 10 do 15 sekundi, a potom na sredinu svakog stavite malo povrća, kozice i list svježe nane, te urolajte i formirajte rolnicu. Postupak ponovite sa preostalim sastojcima i poslužite uz krišku limuna, soja sos ili umak po vašoj želji.
Prijatno!