Ovaj specijalitet se tradicionalno priprema u grčkim domaćinstvima, a recepti se prenose s generacije na generaciju. Aromatični začini i sastojci, poput peršuna, celera, lovora i limunovog soka, dodaju završne svježe i citrusne note koje doprinose posebnom ukusu ovog jela. Pogledajte recept u nastavku i saznajte kako da ga i sami pripremite i osvježite svoju trpezu autentičnim notama mediterana.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih fileta svježe ribe (orada ili oslić)
- 2 veća krompira
- 2 mrkve
- 2 štapa celera
- 1 glavica crvenog luka
- 200 ml paradajz soka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
- Šaka svježeg peršuna, sitno nasjeckanog
- So i biber
- Sok od 1 limuna
Priprema:
Očistite krompir i mrkvu, a zatim ih narežite na kockice. Celer i crveni luk sitno nasjeckajte. U velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri i dinstajte povrće oko 5 minuta, a zatim uspite sok od paradajza i nastavite miješati još 3 minuta. Potom dolijte oko 1,5 litar vode u šerpu, dodajte listove lovora, posolite i pobiberite, pa kuhajte poklopljeno oko 20 minuta. Kada je povrće skuhano, dodajte ribu u šerpu i nastavite kuhati još 20 do 25 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte svježe listove peršuna i sok od limuna.
Uživajte u vašoj domaćoj psarosupi!
