Iz srca jugoistočne Azije i zemlje poznate po svojim tropskim pejzažima, živopisnim tržnicama i bogatoj kulturi, dolazi nam desert koji je neizostavni deo tajlandske kuhinje – Mango Sticky Rice. Ova poslastica oduševljava svojom jednostavnošću i egzotičnim ukusom kombinujući rižu kuhanu u kokosovom mlijeku sa zrelim, sočnim mangom, čime se dobija savršena harmonija slatkog, kremastog i voćnog ukusa.
Sastojci:
- 1 šolja riže
- 1 šolja kokosovog mlijeka
- 1/2 šolje šećera
- 1/4 kašičice soli
- 2 zrela manga, oljuštena i narezana
- 1 kašika susama
Priprema:
Rižu operite i ostavite da odstoji u vodi oko 4 sata. Zatim je ocijedite pa kuhajte na pari oko 20-25 minuta, dok ne postane mekana. Dok se riža kuha, zagrijte kokosovo mlijeko na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer i so i pazite da kokosovo mlijeko ne proključa. Nakon toga, prelijte rižu pa polako miješajte dok ne upije tečnost. Pokrijte posudu i ostavite rižu da stoji 20-30 minuta, a za to vrijeme oljuštite mango i narežite ga na tanke kriške ili kockice. Poslužite rižu u zdjelicama ili na tanjirima, tako što ćete preko nje staviti mango i posuti je susamom. Uživajte!