Ratatouille je pravo remek-djelo francuske tradicionalne kuhinje koje se jednostavno priprema i unosi svježinu i šarenilo na vašu trpezu. Poreklom je iz regije Provansa i poznato je po izraženoj paleti okusa i začinskih aroma.
Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 plavi patlidžan
- 2 crvene paprike
- 2 žute paprike
- 4 paradajza
- 1 crni luk
- 4 čena bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica suhog origana
- 1 kašičica suhog bosiljka
- so
- biber
- svježi peršunov list
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckani crni i bijeli luk i dinstajte 5 minuta dok ne poprime zlatnu boju. Isjecite tikvice, patlidžan, paprike i paradajz na kockice, i dodajte pripremljeno povrće u tavu. Lagano promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili, pa začinite sa malo soli i bibera. Smanjite vatru i prekrijte poklopcem, te kuhajte oko 25 do 30 minuta, ili dok povrće potpuno ne omekša. Pred kraj dodajte bosiljak i origano, i ukrasite svježim peršunom. Ratatouille se kao prilog idealno kombinuje sa ribljim specijalitetima, ali se može poslužiti i kao glavno jelo u toplim letnjim danima.
Uživajte u šarenilu i svježini ovog francuskog delikatesa. Prijatno!