Upoznajte začin jedinstvenih gastronomskih doživljaja – kumin. Dolazi iz dalekih krajeva i nosi sa sobom bogatu tradiciju u zemljanim, orašastim i blago ljutim notama koje daju dubinu i autentičan pečat svakom specijalitetu u kojem se koristi mljeven ili u zrnu. Mljeveni kumin dodaje se tokom pečenja i kuhanja, dok se cijelo zrno prži u tavi, kako bi se pojačao njegov okus prije nego što se doda u jelo.
Kumin je omiljen u mnogim krajevima, a najzastupljeniji je u kulinarskim specijalitetima Meksika i Indije. Često se koristi za pripremu taco mesa, guacamolea i čuvenog meksičkog chili con carnea, gdje pikantni tonovi kumina savršeno dopunjuju aromu jalapeno paprika i bogate okuse sočnog mesa.
Na Bliskom Istoku kumin zauzima posebno mjesto u kuhinji, gdje se koristi u delicijama poput humusa, falafela i pilava. Suptilno gorka nota kumina kombinuje se sa limunom i kiselkastim aromama jogurta, stvarajući nezaboravne okuse.
Osim u slanim receptima, kumin pronalazi svoje mjesto i u svijetu poslastica, kombinujući se sa šećerom, voćem i orašastim plodovima. U nekim tradicionalnim indijskim desertima, poput gajara halve ili laddua, kumin dodaje neočekivani kontrast koji će svaki zalogaj učiniti nezaboravnim gastronomskim iskustvom.
Bilo da se radi o umacima, juhama, jelima od mesa ili salatama, ovaj začin oživeće i najjednostavnije recepte koje ćete ponovo zavoljeti. Ukoliko još uvijek niste, prepustite se čarima kumina i uživajte u raskošnoj paleti okusa!